Sebastian Lăzăroiu: Alianţa PSD-ACD ar obţine scor de maxim 40%. E ca o centură de castitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu estimează că o viitoare alianţă PSD - ACD "va obţine un scor electoral agregat de maxim 40%", iar acest lucru nu poate fi numit un succes.

Într-un comentariu, pe blogary.ro, Lăzăroiu numeşte alianţa "o centură de castitate pentru liberali şi social-democraţi".

"Prima observaţie, şi cea mai evidentă, de altfel, este ce caută un partid care are 1-2% în sondaje alături de două partide care au peste 20%. Pentru a răspunde la această întrebare nu trebuie să ne străduim să căutăm prea multe explicaţii. Este vorba despre resursele mediatice şi financiare pe care PC le pune la dispoziţie. Deci e raţional să ai un partid care nu contează din punct de vedere electoral, doar pentru infrastructura din spatele lui", spune Lăzăroiu.

La întrebarea "De ce două partide care în sondaje au peste 50% se aliază împotriva unui partid aflat la putere care în sondaje are între 15-18%?", Sebastian Lăzărou are cel puţin o varinată de răspuns: "De fapt, alianţa este o construcţie de imagine menită să dezmembreze actuala majoritate, şi aşa fragilă, înainte de 2012"

El adaugă în continuare: "Cum ar putea să convingă o alianţă cu multe guri de hrănit şi conflicte interne inerente alţi parlamentari sau chiar un partid întreg (UDMR) să intre într-o bucătărie în care e o harabură de nedescris şi în care rişti să primeşti o furculiţă în ochi înainte de a înfige propria furculiţă în plăcintă. Mai ales că trădătorii, sau ultimii veniţi, sunt trataţi tot timpul ca nişte slujnice".

"Se opune unui inamic fragil, are costuri mari de împărţire a resurselor, are costuri mari de armonizare a programului politic, polarizează o piaţă media favorabilă opoziţiei şi nu poate tranzacţiona viitorul decât pentru naivi. Eu aş estima că va lua un scor agregat de maxim 40%, ceea ce e evident nu poate fi numit un succes electoral după criteriul enunţat mai sus", a aexplicat Sebastian Lăzăroiu.

Pentru consilierul prezidenţial există trei mari motive  pentru care înţelegerile pre-elctorale nu au funcţionat în 2004, 2008 şi 2009:

    * Niciodată nu a existat o alianţă formalizată şi pre-negociată a celor care se visau la guvernare.
    * Preşedintele era din tabăra cealaltă şi avea prerogativa nominalizării candidatului la funcţia de prim-ministru.
    * Teama de anticipate.

"Alianţa PSD-ACD trebuie să învingă cele trei obstacole şi, de fapt, cel mai important, tentaţia trădării. Alianţa PSD-ACD este o centură de castitate pentru cele două partide importante, PSD şi PNL. Dacă oricare ar dezerta, orice altă construcţie majoritară ar fi posibilă. Crin Antonescu şi Victor Ponta se leagă de catarg, îşi pun dopuri de ceară în urechi, şi confiscă orice obiect tăios al colegilor de partid, Năstase, Vosganian, Fenechiu pentru ca aceştia să nu cedeze şi să taie frânghiile în cazul în care cei doi lideri i-ar ruga să o facă. Românilor li se propune deci o construcţie deloc naturală din punct de vedere politic, dar menită să înfrâneze un instinct natural al politicianului: de a veni cât mai repede la guvernare. Ambalată frumos în cuvinte precum «anti-dictatură», «prosperitate», «viitor luminos», alianţa este doar puţină bormură pusă în ceai pentru a linişti instinctele omeneşti", a adăugat Sebastian Lăzăroiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite