Lazăroiu, dispus să se implice în construcţia partidului Albă ca Zăpada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, este gata să se implice în construcţia unui nou partid, după Convenţia Naţională a PDL, dar nu din postura de "lider providenţial sau lider politic de orice fel". El a susţinut că "Albă ca Zăpada" ar fi necesară dacă alegerile interne din PDL nu aduc schimbarea dorită de electoratul de centru-dreapta, însă posibilia lui implicare nu ar avea nicio legătură cu plecarea de la C

Lăzăroiu a evitat să dea un răspuns tranşant în ceea ce priveşte legătura dintre formarea unui nou partid şi proiectul Ioanei Băsescu, "Mişcarea Populară".

"Dacă iese prost (la alegerile din PDL), se va accentua această dorinţă de a avea o nouă construcţie politică. Sunt oameni care înţeleg că nu mai putem merge aşa. Ei văd că se petrec nişte reforme la nivelul statului şi le apreciază, dar văd că sistemul politic e acelaşi, că partidele sunt aceleaşi. E posibil să mă implic în aşa ceva, că şi eu cred... Nu vreau să mă implic în sensul de a ieşi în faţă, nu simt această nevoie de a fi lider providenţial sau lider politic de orice fel, dar când vă spun că există oameni care simt nevoia, mă includ printre ei. Şi eu sunt unul dintre cei care cred că putem avea mult mai mult din punct de vedere al partidelor politice din România, şi că reforma nu trebuie să se oprească doar la instituţiile statului", a declarat Lăzăroiu, într-un interviu pentru RFI şi Hotnews.

Întrebat despre "Misşcarea Populară", Lăzăroiu a susţinut că este doar "o marcă înregistrată de Ioana Băsescu". "Poate fi orice, poate va fi un detergent", a spus el, susţinând că nu ar fi discutat cu fiica cea mare a preşedintelui despre acest proiect.

"Nu vreau ca nimeni vreodata sa puna decizia plecarii pe seama unui proiect ulterior. Nu exista o relatie de cauza si efect, ca am plecat ca sa fac un partid. Ma pot implica într-o constructie politica, vreodata, poate peste 5 ani sau 10 ani, dar asta n-are nicio legatura cu plecarea mea. Orice as face în perioada urmatoare sigur ca va fi pus în relatie cauza si efect", a adaugat Lazaroiu.

Boc, favoritul cursei navetei spaţiale

Fostul consilier prezidenţial a vorbit recent despre nevoia de relansare a democrat-liberalilor, după Convenţia Naţională, afirmând ca o astfel de mişcare nu poate fi făcută atâta vreme cât la bordul "navei spaţiale" sunt greii PDL, referire la Vasile Blaga, el pledând pentru "aruncarea acestora peste bord". Acum, el crede ca Emil Boc este favoritul cursei electorale interne. 

"În momentul asta, Emil Boc cred ca are sanse mai mari decât Vasile Blaga, dar lupta va fi strânsă. Nu-i o bătălie care s-a jucat deja. Nici nu mi se pare atât de important cine câştigă, vă spun ca există un pericol mult mai mare. În toate organizaţiile, când se iau decizii colective, se iau pe baza de emoţie şi pe baza de raţiune, în egală măsura. În situaţia de acum, e o situaţie foarte complicată. Emoţia e de partea lui Blaga, raţiunea e de partea lui Boc. Unul dintre ei va câştiga în final, dar nu e bine să ai nici o decizie bazată exclusiv pe emoţie, nici exclusiv pe raţiune", a spus Lăzăroiu.

PDL, un partid încă prizabil

Anterior, Lăzăroiu declarase că nu este obligatoriu ca noul partid să fie unul de centru-dreapta, dar că dorinţa de schimbare în rândul electoratului activ ar putea fi valorificată atât politic, cât şi civic. Proaspăt eliberat din funcţia de consilier prezidenţial, Lăzăroiu a descris PDL ca fiind un "un partid confuz, temător, încă prizabil şi ambiţios", în timp ce PNL ar fi "închis, confuz, dominat de autoritarism". PSD nu este confuz dar este ambivalent (stânga moderna-electoratul traditional) şi "strategic deraiat".

Recent, fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a cerut înregistrarea marcii "Mişcarea Populară", iar domeniile selectate pentru utilizarea acestei mărci se încadrează atât în zona organizaţiilor neguvernamentale, cât şi a partidelor politice. Presa a speculat că demersul Ioanei Băsescu vizează chiar înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, iar plecarea lui Sebastian Lăzăroiu de la Cotroceni ar avea legătura cu acest scenariu.

Cum a plecat de la Cotroceni

Lăzăroiu a sugerat ca declaraţiile sale pe tema UDMR au sta la baza deciziei de a părăsi Palatul Cotroceni. "A fost o decizie de comun acord cu preşedintele. Declaraţia despre UDMR a fost una din acele declaraţii pe care poţi să le faci ca analist, dar nu şi din poziţia de consilier pentru că nu se înţelege clar dacă e şi poziţia preşedintelui sau instituţiei din care faci parte", a declarat Lăzăroiu, la Hotnews.

"Oricum, presedintele a fost îngaduitor cu iesirile mele publice de pâna atunci. Acum nu mai exista nici o confuzie, daca vorbesc în calitate de consilier prezidential sau analist politic", a mai spus el, adaugând ca ramâne în relatii bune cu Traian Băsescu, însa nu a discutat despre posibilitatea de a furniza Palatului Cotroceni analize politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite