Lăzăroiu: Băsescu ar renunţa la 2 ani de mandat pentru Parlament unicameral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat joi, la RFI, că revizuirea Constituţiei poate să treacă doar dacă Băsescu le propune partidelor din opoziţie o înţelegere: el să renunţe la doi ani de mandat în schimbul trecerii la Parlamentul unicameral de maximum 300 de membri.

Întrebat ce şanse sunt să treacă noua Constituţie prin Parlament, Lăzăroiu a spus că, "în mod evident", nu sunt şanse, cu atât mai puţin în acest an. Poate doar în 2011, a spus fostul consilier al Cotroceniului, "dar trebuie să intervină elemente spectaculoase de negociere între Putere şi Opoziţie, altfel nici la anul nu cred că e posibil".

Care ar fi elementele spectaculoase de e negociere?

"(...) preşedintele a introdus şi elemente de negociere, inclusiv scurtarea propriului mandat. Până la urmă, se poate ajunge la un deal (cuvânt englez care se traduce prin "înţelegere, troc", n.r.) de genul: voi acceptaţi ce a vrut poporul la referendum, şi eu vă dau satisfacţie, că tot mă contestaţi în fiecare zi, şi renunţ la doi ani de mandat. A sugerat asta preşedintele, că durata mandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din Opoziţie. Aş vedea posibil ca preşedintele să ajungă la o astfel de negociere", a spus Lăzăroiu.

Băsescu afirma, în februarie 2011, într-un interviu la TVR1, că este dispus să-şi scurteze mandatul său dacă există consens politic în direcţia modificării Constituţiei astfel încât să se recupleze alegerile prezidenţiale cu cele parlamentare. "Inclusiv scurtarea mandatului meu, dacă asta convenim, de ce nu?", a punctat Traian Băsescu. El a insistat că dacă această soluţie va fi convenită, atunci renunţarea la o parte din mandat nu i se pare "o pierdere", ci, dimpotrivă, "un câştig".

image

Citiţi şi:

Ex-consultantul lui Băsescu disecă PDL: un partid "măcinat de tensiuni şi frustrări"

Sebastian Lăzăroiu nu exclude o alianţă între PDL şi Partidul Poporului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite