Laura Codruţa Kovesi, detaşatã la Bruxelles pe un post creat de guvernul Tãriceanu şi neocupat de patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, care a fost detaşatã la Ministerul Afacerilor Externe pentru o perioadã de trei ani începând de miercuri, ar urma sã ocupe un post creat prin ordonanţã a primului ministru Cãlin Popescu-Tãriceanu, în august 2008, care nu a mai fost ocupat de nimeni pânã în prezent, transmite Agerpres.

Hotãrârea de guvern 838 din 13 august 2008 privind structura şi încadrarea cu personal a Misiunii Permanente a României pe lângã Uniunea Europeanã (UE), prevede înfiinţarea unui 'post de ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiþiei pentru relaţia cu Comisia Europeanã pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalitãţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie'.

Secţia de procurori a CSM a hotãrât marţi, potrivit site-ului instituţiei, detaşarea la MAE a Laurei Codruţa Kovesi, procuror în cadrul DIICOT Biroul Teritorial Sibiu. Detaşarea fostului procuror general a fost solicitatã de MAE şi s-a dispus pe o perioadã de trei ani începând cu data de 3 octombrie.

Ministerul Justiţiei a precizat cã a solicitat marţi Ministerului Afacerilor Externe sprijin în vederea demarãrii procedurii de ocupare de cãtre fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi a postului de ministru-consilier.

'S-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii detaşarea magistratului pe o perioadã de 3 ani în cadrul MAE, cererea fiind aprobatã în şedinþa Secţiei pentru procurori care a avut loc la aceeaşi datã. Propunerea Ministerului Justiţiei a avut la bazã necesitatea intensificãrii eforturilor diplomatice pe lângã instituţiile europene, în contextul în care România se aflã încã sub monitorizarea CE în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, iar nominalizarea doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi s-a bazat pe experienţa şi calitãţile profesionale care o recomandã pe deplin pentru ocuparea unui astfel de post', se aratã într-un comunicat al MJ transmis miercuri Agerpres.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlãţean, a explicat miercuri searã cum s-a fãcut detaşarea în MAE a Laurei Codruţa Kovesi, pentru o perioadã de trei ani, pentru ca acesta sã poatã ulterior pleca la Bruxelles.

'Ieri (marţi - n.r.) am fost contactat de conducerea Ministerului Justiţiei şi de doamna ministru al justiţiei, care mi-a spus cã, în urma discuţiei cu d-na Kovesi, s-a ajuns la un acord pentru ca Ministerul Justiþiei sã aibã un înalt reprezentant în cadrul misiunii noastre permanente pe lângã UE, care sã promoveze interesele pe linia reformei justiţiei', a afirmat Corlãţean, într-o intervenţie telefonicã la un post naţional de televiziune.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite