Lacrimile fraţilor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, deputat PNL şi Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene
Ludovic Orban, deputat PNL şi Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene

Vizibil emoţionat, Ludovic Orban s-a abţinut la votul privind numirea lui Leonard Orban în fruntea Ministerului Afacerilor Europene. Intervenţia deputatului PNL Ludovic Orban în plenul Parlamentului l-a făcut pe fratele cel mare, Leonard, să verse lacrimi.

Ludovic Orban s-a abţinut de la vot, la fel ca restul parlamentarilor PNL şi PSD, declarându-se prins între sentimentele pentru fratele său, Leonard, şi ostilitatea faţă de "clanul" din jurul lui Traian Băsescu. "Nu aş putea să votez niciodată împotriva fratelui meu sau împotriva oricărui membru al familiei mele. Dar cu o floare nu se face primăvară.

În plus, Leonard nu are niciun fel de pârghii", a comentat  Ludovic Orban. Liberalii au tradus politic ezitările colegului de partid: "Dacă vota pentru numirea lui Leonard, nici nu apuca să iasă din sală şi Crin îl dădea afară din partid".

Ludovic Orban a beneficiat şi de înţelegerea fratelui său, cu care s-a plimbat pe culoarele Parlamentului. "Am fost emoţionat, recunosc. A fost o decizie foarte grea pentru fratele meu, pentru că aţi văzut că Opoziţia a hotărât să nu voteze nominalizarea mea", a sintetizat Leonard Orban prestaţia fratelui său.

Leonard, fratele mai serios

Cei doi fraţi au fost dintotdeauna firi opuse. "Eu am fost tot timpul mai nonconformist decât fratele meu", spune Ludovic Orban, care este mai mic cu un an şi 11 luni decât Leonard. Fratele mai mare avea un comportament ireproşabil. Singurul motiv pentru ca părinţii să-i facă observaţii: nu reuşea să îşi ţină în frâu fratele mai mic. Leonard a fost mai bun la învăţătură şi îi era dat tot timpul drept exemplu lui Ludovic.

Cei doi fraţi ar fi înregistrat remiză la capitolul cuceriri, dar nu au concurat niciodată pentru aceeaşi fată. În schimb, Ludovic a câştigat în domeniul muzical. Cei doi au o pasiune comună pentru acest domeniu şi ştiu amândoi să cânte la chitară, dar Ludovic susţine că, la acest capitol, şi-a depăşit fratele. În contrapondere, Leonard a punctat în domeniul actoriei, fiind selecţionat la 18 ani să joace într-un film intitulat "Jachete galbene". Ludovic a participat la aceeaşi selecţie, dar a pierdut pentru că era cu 20 de centimetri mai scund decât fratele său.

Trasee diferite

După o copilărie în comun, cei doi fraţi au evoluat pe coordonate diferite: Leonard în domeniul politicii externe, iar Ludovic a plonjat în politica internă. Leonard Orban a fost  negociator-şef cu Uniunea Europeană (2004-2005)  şi comisar european pentru multilingvism (2007-2009). În 2010 a devenit consilier al preşedintelui Băsescu.

Ludovic Orban a fost unul dintre cei mai virulenţi critici liberali ai preşedintelui Traian Băsescu. Multă vreme marginalizat în PNL, tocmai din dorinţa păstrării relaţiilor bune cu Palatul Cotroceni, Ludovic Orban a ajuns, în 2007, vicepreşedinte al partidului şi ministru al Transporturilor, portofoliu deţinut până în 2008. Între 2009 şi 2010 a fost prim-vicepreşedinte al PNL.

"Cu o floare nu se face primăvară. Leonard nu are niciun fel de pârghii la Ministerul Afacerilor Europene."
Ludovic Orban
deputat PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite