Băsescu: Suntem aşezaţi pe un stat construit în vremea FSN-ului, realizat după chipul şi asemănarea domnului Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
11 ianuarie - Traian Băsescu, nominalizat de MSNBC "cel mai rău om din lume"
11 ianuarie - Traian Băsescu, nominalizat de MSNBC "cel mai rău om din lume"

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la postul public de radio. Acesta a declarat că dacă România ratează tranşa din ianuarie de la FMI, va trebui să ieşim pe piaţă, dar va fi o explozie a dobânzii.

Principalele declaraţii ale şefului statului:

Despre măsurile care vor fi adoptate anul viitor : "Se va trece la o ajustare fină a personalului"

- În ceea ce priveşte personalul, se va trece la o ajustare fină. S-au făcut reduceri consistente anul acesta, iar procesul trebuie continuat şi să devină calitativ. Trebuie văzută calitatea personalului în sistemul bugetar.

- România va avea un buget cu un deficit de 4,4% din PIB, ceea ce înseamnă aproximativ 6 mld de euro pe care trebuie să îi împrumutăm. România va împrumuta mulţi bani anul viitor, avem şi un buget cu deficit destul de mare, dar vom merge înainte.

- Nu poate spune cineva că PNL este un partid de dreapta. Ei sunt împotriva modernizării statului, sunt mai populişti decât cei de stânga. Partidele de stânga au ca obiectiv intrarea României în derapaj.

- Eu mi-am făcut datoria să informez partidele.

- Principalul eveniment al anului viitor este reluarea creşterea economică, în semestrul doi al anului 2011. Va fi o creştere mică, dar va marca ieşirea României din recesiune, nu din criză. Nimeni nu a ieşit încă din criză.

- Criza este puternică, o criză de sistem. Trebuie văzut ce poate fi ajustat din capitalism, astfel încât creşterea să fie una susţinută.

Despre banii de la FMI: "Dacă România ratează tranşa din ianuarie de la FMI, va trebui să ieşim pe piaţă, dar va fi o explozie a dobânzii"

- Pentru că nu am putut încasa tranşa de la UE în decembrie a trebuit să ieşim pe piaţă.

 - FMI are bordul pe data de 7 (ianuarie 2011, n.r). Dacă România ratează şi acest bord este clară eticheta de program deraiat.

- Dacă România ratează tranşa din ianuarie de la FMI, va trebui să ieşim pe piaţă, dar va fi o explozie a dobânzii. Urgenţa era finalizarea condiţiilor acordului cu FMI, ceea ce înseamnă Legea pensiilor, Legea salarizării şi Legea bugetului de statCa să plătim ce plătim acum trebuie să împrumutăm bani, daramite să mărim?

Despre stat: "Suntem aşezaţi pe un stat construit după chipul şi asemănarea domnului Iliescu"

- Pentru cei care cred că putem reveni la perioada comunistă, unde statul era tătucul, când şi dacă te certai cu nevasta ajungeai la partid, le spun că nu se poate. Atunci, statul era peste tot, chiar şi în aşternutul familiilor. Un stat democratic nu poate fi un astfel de stat. Responsabil pentru viaţa lui este cetăţeanul, însuşi.

- Statul nu poate crea tot timpul condiţiile necesare, ori din lipsă de resurse, ori din lipsă de inteligenţă, dar responsabilitatea individului pentru el însuşi este majoră. nu poate cere nimeni să fie luat sub patronajul statului, pentru că ne întoarcem la situaţia dinainte de 1989. Nu vom fi o ţară care să progreseze consistent până când nu vom fi responsabili fiecare pentru el însuşi.

- Responsabilitatea individuală pentru el însuşi este majoră într-un stat democratic. Nu putem cere ca acestă responsabilitatea să fie preluată de stat, pentru că ne întoarcem la perioada de dinainte de 1989.

- Statul trebuie să privească la problemele reale, dar nu putem să dăm venitul minim garantat, care se manifestă primordial în sistemul rural, când tu ai 3 milioane de hectare nelucrate. Ca să îi pot spune să se ducă la munca pământului, trebuie să modific codul muncii. Aşa cum este codul acum, nu îi dau şanse să muncească egal. Tot eu stat trebuie să creez acele condiţii care să stimuleze angajarea sezonieră. Nu îii tai venitul minim garantat şi îi spun să se ducă la muncă şi mai daugă ceva la venitul lui.

- Munca în foarte multe domenii este descurajată în primul rând de sistemul excesiv de asistenţă socială pe care România l-a dezvoltat în perioada 2007-2008. Este clar că atâta timp cât primeşte un venit minim garantat de la stat, omul se va mulţumi cu el. Trebuie să generăm soluţii de stimulare a prezenţei oamenilor în câmpul muncii. 

- Efortul meu, efortul Guvernului, este de schimbare a statului. Este clar că suntem aşezaţi pe un stat construit în vremea FSN-ului, realizat după chipul şi asemănarea domnului Iliescu. Statul acesta trebuie flexibilizat şi modernizat.

Despre aderarea la spaţiul Schengen:  "Nu mai sunt optimist legat de raport"

- La fel cum România încearca să-şi facă un grup de aliaţi pentru susţinere, şi Franţa şi Olanda încearcă să atragă alte state de partea lor. Sigur că pentru amânarea aderării la spaţiul Schengen este necesară opoziţia unei singur stat.

- Marea dezbatere este în ce măsură accesul în Schengen poate fi legat şi de alte motivaţii decât îndeplinirea condiţiilor tehnice.

- În tratat nu este prevăzută o altă condiţionalitate pentru aderare decât îndeplinirea cerinţelor tehnice.

- În 2006 s-a semnat un acord între CE şi România cu privire la acceptarea unui mecanism de cooperare şi verificare pe justiţie pentru a satisface cerinţele de reducere a corupţiei la un nivel acceptabil. Cert este că România continuă să aibă probleme în justiţie.

- Acum nu mai sunt optimist legat de raport, ştiu primele concluzii ale celor care au făcut vizita de evaluare în noiembrie. Era foarte puternic pus sub semnul întrebării CSM-ul, legat de perspectiva alegerilor şi de sarcinile care trebuie îndeplinite. Alegerile la CSM au arătat că interpretăm legea cum ne convine.

- Evoluţiile sunt negative pentru că a apărut situaţia de la Camera Deputaţilor cu cazul Ridzi, iar astăzi Senatul a lăsat o ceaţă totală legat de lista CSM, ceea ce este mai rău decât dacă ar fi luat oricare decizie. Jocul a fost făcut pentru ca la Curtea de Apel să se poată da un rezultat favorabil legat de o ilegalitate. Cei care evaluează sistemul de justiţie românesc nu vor trece cu vederea acest lucru

Despre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM): "Există magistraţi în stare să mintă cu un tupeu mai mare decât al politicienilor"

- Avem nevoie de un CSM credibil.

- Nu există niciun stat al UE în care justiţia să fi făcut atât rău ţării pe care o reprezintă precum cel din România. Ideea că eşti un Dumnezeu nu poate funcţiona şi nu o acceptă nimeni. Cei de la Bruxelles nu înţeleg că în România un judecător interpretează legea pentru a o încălca pentru a-şi crea favoarea de a mai fi în CSM. Eu nu mă scuz pentru nimic. Ce era de executiv şi de CSAT s-a făcut. Peste justiţie nu am cum să mă bag, pentru că este independentă.

- Există magistraţi excepţionali, însă şi magistraţi în stare să mintă cu un tupeu mai mare decât al politicienilor

- Un CSM instalat fără a avea credibilitate va fi lipsit de credibilitate 6 ani. România nu mai poate aştepta şase ani pentru ca CSM-ul să devină credibil.

Despre cazul Ridzi: "A fost o abordare sentimentală"

- Eu pot să înţeleg opţiunea sentimentală a colegilor. Asta nu justifică slăbiciunea. Monica Ridzi, după ce a început ancheta penală, aceasta a avut deficienţe pe partea de sănătate. Am discutat şi la întâlnirea din Coaliţie.

- Decizia de a bloca inspecţia calculatorului face mult rău şi doameni Ridzi, pentru că o aşează în categoria Adrian Năstase, face mult rău şi PDL-ului, pentru că aşează partidul în categoria PSD şi face mult rău şi statului, deoarece la Bruxelles nu poţi spune: "Am avut o abordare sentimentală. Doamna e bolnavă"

Despre Guvern şi PDL: "Eu nu mai cunosc acest partid"

- Evaluarea pe care o fac Guvernului este una bună, în mare. Este un guvern care a reuşit să se ridice la gravitatea situaţiei, cu toate stângăciile de comunicare şi cu toate întârzierile.

- Eu nu mai cunosc de mult din acest partid. Eu am plecat din partid când acesta avea 13%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite