LIVETEXT Victor Ponta: Dacă nu era rezultatul la limită, discuția despre listă n-ar fi avut loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a declarat, vineri seara, la Realitatea TV că, dacă rezultatul referendumului n-ar fi fost unul strâns, discuția despre listele electorale n-ar fi avut loc. Premierul susține că vinovați pentru situația generată sunt toți cei care s-au aflat la guvernare începând cu 2004, inclusiv actualul Executiv.

Principalele declarații

Este haotic ce s-a întâmplat în România după 2004, când Evidența informatizată a Populației a trecut către administrațiile locale.

S-au întâmplat destule lucruri, care ţin de înregistrarea sau neînregistrarea unor decese, persoanele care au decedat în străinătate, a căror certificat nu a fost transmis în România, cei care au dobândit cetăţenia unei alte ţări şi au renunţat la cea români.

În acești opt ani de zile, s-au întâmplat multe lucruri. Persoane care au decedat în București și nu s-au trimis datele către teritoriu. Datele celor care mor în străinătate ajung la Sectorul 1 și de acolo trebuie trimise mai departe.

Sunt pașapoarte speciale pentru cei care au domiciliul stabil în străinătate. Sunt 495.000 de români care au pașapoarte speciale, aceștia au drept de vot.

Până acum, aceste date nu schimbau rezultatul. De exemplu, pe 10 iunie, s-a votat pe aceste liste.

Aceste liste contează la numărul de consilieri locali, iar acest lucru nu e în interesul primarilor, fiindcă li se reduce bugetul local.

Dacă votau 10 milioane de români, probabil că această discuție avea loc la anul. La fel și dacă votau patru milioane.

E normal ca CCR să spună ca vrea să ia o decizie pe baza unei realităţi nu pe baza unei situaţii birocratice.

Ministrul de Interne a comunicat ceea ce a primit, a semnat pe o adresă de trimitere a datelor numărul de CNP-uri, însă CCR ne-a cerut listele electorale permanente, adică cei care există cu adevărat şi au drept de vot

Singura care poate amenda administrațiile locale este Autoritatea Electorală Permanentă. MAI nu mai are nicio competență din anul 2004.

Am întrebat la INS când sunt gata rezultatele. Sunt o mulțime de implicații: în primul rând, câți europarlamentari vom avea în 2014, câți parlamentari vom avea în toamnă.

Suntem dispuși acum, la rectificare, să dăm INS-ului sumele necesare pentru reactualizare. Mi-au spus foarte clar că nu sunt în stare să facă asta până pe 31 august.

Degeaba ne ”umflăm” populația, ca să avem mai mulți bani la buget, mai mulți polițiști, mai mulți jandarmi...

Pentru situația asta, trebuie să plătească toți care au fost la guvernare din 2004. Inclusiv cei din guvernul actual și cei din viitorul guvern.

Subvențiile sunt pe suprafață și pe cultură, nu pe numărul de locuitori.

Nu mai comentez ce spune președintele suspendat Traian Băsescu. Eu m-am oprit cu campania electorală. Sunt premierul României, avem o mulțime de probleme de rezolvat.

Băsescu continuă în logica de război. Ceea ce face preşedintele e o mare greşeală. Poate că domnia sa va înţelege să oprim acest tip de război.

A fost prea mult război, au fost prea multe amenințări. Vreau să trăim într-o țară pe cin

Dl Daul este singurul lider european care a refuzat să se vadă cu un reprezentant al României. Daul a pierdut alegerile rușinos în Franța. Europa are faliții ei.

Am crezut că, odată cu referendumul, seria de declarații nepotrivite vor înceta, pentru că acest gen de declarații afectează piețele financiare.

Rezultatele troicii vor fi făcute publice pe 13.

Toate angajamentele României s-au realizat. Sper să avem acordul FMI pentru aplicarea TVA-ului la încasare.

Au fost în această perioadă mult prea multe ameninţări directe, mult prea multe acte de intimidare. Eu fac un singur apel către actorii politici şi către instituţiile statului: A fost prea mult război, prea multe ameninţări.

Românul, care are rată la bancă, plătește mai mult, pentru că unii oameni politici nu înțeleg că lupta s-a terminat pe 29 iulie.

Există softul și se va vedea dacă s-a votat de mai multe ori.

Mi s-a părut normal să le mulțumesc jandarmilor, pentru că le-au fost reduse salariile, au fost dați afară...

Cetățeanul român, care are și cetățenie maghiară, are domiciliu în România.

Figurează pe listele electorale permanente cei care lucrează în străinătate și au domiciliu în România.

Nu pot să vă spun despre ce am vorbit cu Crin Antonescu. Am vorbit despre situația actuală, vorbim foarte des.

N-am discutat despre o posibilă remaniere.

N-o să vă pot spune toate dedesubturile, nici ce am discutat cu partenerii noștri europeni.

Variantele erau clare: ori îndeplinim condiția cvorumului, ori România va avea de suferit. Noi am preferat să ne asumăm pierderea referendumului decât să punem România într-o uriaşă problemă de repezentare.

Am crezut cu bună-credință în coabitarea cu Traian Băsescu. Din păcate, dl președinte n-a acceptat ideea că Guvernul nu mai pune în aplicare imediat dorințele lui.

Urez succes echipei noastre de scrimă!

USL este o construcție de durată. Cel puțin, până în 2016.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite