Kovesi despre anchetele privind referendumul: Unii cetăţeni au spus că nu e semnătură lor, că nici măcar n-au fost la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, va întocmi o informare pentru a-i da premierului explicaţii cu privire la anchetele întreprinse de Parchetul General în rândul cetăţenilor. Kovesi susţine că la referendum au existat cazuri de semnături false, CNP-uri dublate şi voturi multiple.

Laura Codruţa Kovesi a relatat jurnaliştilor că a avut o discuţie cu prim-ministrul, în care "i-am explicat că poate cere o informare în măsura în care n.a văzut comunicatele de presă".

Procurorul general al României a ţinut să reitereze că "nu cercetăm cetăţenii pentru că au votat, ci modul în care au votat. Nici măcar nu-i întrebăm cum au votat". Ea a explicat că Parchetul General a dat curs unor plângeri penale care i-au fost adresate. În majoritatea sesizărilor primite de Parchet este vorba despre infracţiuni precum mita electorală şi împiedicarea exercitării dreptului la vot. Kovesi a precizat că există 50 de sesizări în ceea ce priveşte împiedicarea exercitării votului şi 297 privind darea şi luarea de mită electorală.

Kovesi a subliniat că procurorii nu pot fi acuzaţi că cercetează oamenii care au participat la vot, pentru că în egală măsură sunt anchetate şi cazuri de împiedicare a exercitării dreptului de vot.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că sunt persoane care au votat şi pe listele permanente, şi pe listele suplimentare, a declarat Kovesi pe holurile sediului CSM. Totodată, procurorul a vorbit despre cazuri în care s-au depistat pagini pe care exista aceeaşi semnătură de mai multe ori şi chiar CNP-uri dublate.

Procurorul a ţinut să precizeze că "doar în anumite judeţe s-a interpretat prost ceea ce fac procurorii".

Kovesi a mai spus că aceste anchete făcute de procurori nu sunt un element de noutate şi că au fost întreprinse şi în 2009. Atunci s-au sesizat cazuri de vot multiplu. "De exemplu, o persoană care şi-a exercitat votul de mai multe ori, a primit şase luni de închisoare cu executare", a arătat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul general a mai făcut câteva referiri la anchetele penale întreprinse de Parchet, menţionând că "cetăţenii au calitatea de martor" şi că "unii dintre ei au spus că aia nu e semnătura lor, că ei n-au fost la vot, iar asta deşi figurează pe trei sau patru liste".

"Am discutat şi îi voi face o cerere oficială astăzi (miercuri, n.r.) să îmi trimită o informare exactă cu ceea ce s-a întâmplat în această săptămână", a declarat Victor Ponta, la plecarea de la CSM.

"Am primit şi eu, ca membru al CSM, solicitarea făcută de un grup important de intelectuali, fostul preşedinte Emil Constantinescu, oameni de o mare probitate morală, există o petiţie vizavi de abuzurile comise de procurori. Dar acuma, dacă şi-au atins scopul, pentru că toţi aceşti zeci de procurori care persecutau sătenii de prin cine ştie ce judeţe, voiau să se întoarcă domnul Băsescu la Cotroceni. Acum, şi-au atins scopul şi voi face mâine către doamna Kovesi o solicitare să înceteze persecutarea oamenilor care au votat, pentru că şi-au atins scopul: domnul Băsescu este back in business, împreună cu doamna Kovesi", a afirmat premierul.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite