Kovesi: Procurorii nu pot fi cercetați de comisii parlamentare. Pentru asta există Inspecția Judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi

Procurorul general al României Codruţa Kovesi a spus, la gândul.live, că nu se va prezenta în faţa unei comisii parlamentare în eventualitatea unei convocări, precizând că există o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, conform căreia magistraţii nu pot fi cercetaţi de comisii parlamentare.

USL a anunţat intenţia de a constitui o comisie parlamentară care să ancheteze activitatea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorul general al României a declarat, joi seara, la gândul.live, că nu se va prezenta în faţa unei astfel de comisii parlamentare şi că există şi o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit căreia procurorii nu pot fi anchetaţi de Parlament.

"Nu avem nicio problemă dacă se înfiinţează o comisie parlamentară. Nu o să merg la o asemenea comisie. De altfel există decizii ale plenului CSM care spun că procurorii nu pot fi cercetaţi de comisii parlamentare. Pentru abaterile procurorilor există Inspecţia Judiciară care cercetează astfel de reclamaţii", a precizat Codruţa Kovesi.

În 24 mai 2007, Consiliul Superior al Magistraturii - când acest for era condus de judecătorul Anton Pandrea, de la instanţa supremă (întrre timp pensionat-n.r.) - a hotărât că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească.

CSM a invocat decizii ale Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea convocării judecătorilor în faţa comisiilor parlamentare, scrie Mediafax.

În mod excepţional, procurorii pot participa în calitate de invitaţi la Comisiile parlamentare, atunci când este necesară lămurirea unor aspecte de natură tehnică sau pentru clarificarea unor informaţii de interes public.

Hotărârea CSM a fost dată după ce fusese sesizat, în 10 mai 2007, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la solicitarea pe care i-a adresat-o preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Şeful Camerei Deputaţilor îi cerea procurorului general Codruţa Kovesi să dispună prezentarea unor procurori şi a "oricăror persoane citate" în faţa Comisiei comune parlamentare de anchetă pentru verificarea informaţiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicaţiilor, în vederea audierii, cu precizarea că "prezenţa oricărui demnitar, funcţionar sau angajat al Guvernului şi al celorlalte organe ale administraţiei publice în faţa comisiilor parlamentare este obligatorie atunci când sunt citaţi".

O sesizare cu conţinut similar a fost înaintată CSM de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, care arăta că preşedintele Camerei Deputaţilor a solicitat prezenţa a doi procurori şi doi ofiţeri de poliţie judiciară în faţa aceleiaşi comisii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite