Kosovo, gaz pe foc în politica românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul prezidenţial pe probleme de Apărare, Constantin Degeratu, şeful PSD, Mircea Geoană, şi vicepreşedintele PNL Ludovic Orban au continuat declaraţiile inflamante legate de UDMR şi

Consilierul prezidenţial pe probleme de Apărare, Constantin Degeratu, şeful PSD, Mircea Geoană, şi vicepreşedintele PNL Ludovic Orban au continuat declaraţiile inflamante legate de UDMR şi Kosovo.

Primul care a aprins fitilul unei alte zile agitate de chestiunea Kosovo a fost consilierul prezidenţial Constantin Degeratu. El a declarat, ieri-dimineaţă, că România şi-ar putea schimba punctul de vedere în privinţa nerecunoaşterii Kosovo. Ulterior, el a revenit asupra declaraţiei sale. O ştire pe surse de la PNL informa că Ludovic Orban a cerut excluderea UDMR de la guvernare.PSD s-a reunit în şedinţă pentru a discuta despre necesitatea excluderii Uniunii de la Palatul Victoria.


Consilierul prezidenţial în chestiuni de Apărare, Constantin Degeratu, a declarat ieri la Constanţa că România şi-ar putea schimba punctul de vedere în privinţa Kosovo, în funcţie de cum vor evolua lucrurile în Europa, după care a revenit asupra declaraţiei.

"România şi-a spus punctul de vedere în problema Kosovo, care e o problemă complicată de câţiva ani buni de zile, nu de ieri de azi. Dacă lucrurile vor evolua în Europa, atunci şi România va trebui să-şi modifice punctul de vedere, în funcţie de cum vor evolua lucrurile, dar mai ales în funcţie de interesele naţionale", declara Degeratu, citat de Mediafax.

La mai puţin de două ore, Degeratu, citat de aceeaşi agenţie, a revenit asupra declaraţiei iniţiale. "Declaraţia mea a fost scoasă din context. Eu am reiterat poziţia exprimată de preşedinte şi de primul-ministru, potrivit căreia România nu recunoaşte declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo", a spus consilierul prezidenţial.

El a adăugat că nu a sugerat schimbarea poziţiei României privind nerecunoaşterea independenţei Kosovo şi regretă dacă nu a reuşit să se facă înţeles. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan, a precizat că nu au intervenit schimbări în poziţia României, iar consilierul în chestiuni de Apărare a fost greşit citat.


PSD se gândeşte la o moţiune de cenzură


Social-democraţii vor discuta, vineri, la Consiliul Naţional, despre necesitatea de a cere guvernului scoaterea UDMR din Executiv din cauza poziţiei în privinţa Kosovo şi despre oportunitatea ca social-democraţii să iniţieze o moţiune de cenzură care să ducă la alegeri anticipate. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că există "presiuni" din partea filialelor PSD, care pledează pentru "plecarea neîntârziată" a UDMR de la guvernare. Liderul PSD a mai apreciat că este "anormal" ca Uniunea să fie în acelaşi timp în guvern şi să se opună unei decizii luate de parlament, guvern şi preşedinţie.

Orban vrea scoaterea UDMR din guvern

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban i-a cerut premierului, într-o convorbire telefonică, să excludă UDMR din actualul cabinet, susţin surse liberale. Potrivit acestora, ministrul transporturilor i-ar fi spus lui Tăriceanu că atitudinea maghiarilor care insistă pentru recunoaşterea autonomiei provinciei Kosovo, contrar poziţiei oficiale a statului român, trebuie sancţionată.

Orban a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, însă a susţinut că atitudinea liderilor Uniunii va fi cu siguranţă pusă în discuţia următoarei şedinţe a conducerii PNL. Vicepreşedintele liberal s-a ferit să precizeze dacă va cere în mod explicit eliminarea UDMR din guvern, lăsând să se înţeleagă însă că mai mulţi colegi din BCP ar împărtăşi această idee. Surse liberale susţin că primul-ministru şi alţi apropiaţi ai acestuia resping ferm îndepărtarea de la putere a oamenilor lui Marko Bela.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite