Justiţie pentru la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi tocmai adoptaseră o serie de legi, 40 de deputaţi au dispărut subit din Cameră în momentul votului pentru începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Adrian Năstase şi

Deşi tocmai adoptaseră o serie de legi, 40 de deputaţi au dispărut subit din Cameră în momentul votului pentru începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Adrian Năstase şi Miron Mitrea

Deputaţii au amânat, din lipsă de cvorum, decizia în dosarele Mitrea şi Năstase. Doar 208 parlamentari au votat, ieri, cererile de începere a urmăririi penale.

Votul în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea ar putea fi reluat în toamnă sau într-o eventuală sesiune extraordinară, după ce nici în Biroul Permanent de ieri după-amiază nu a fost cvorum, iar sesiunea parlamentară se încheie astăzi.

Conform legii, pentru a se întruni cvorumul era necesară prezenţa a 220 de deputaţi. La începutul sesiunii de vot final, prezenţa contabilizată electronic a fost de 178 de parlamentari, însă aceasta s-a îmbunătăţit astfel încât, spre final, câteva legi au înregistrat chiar 248 de sufragii. În doar 20 de minute, însă, situaţia s-a schimbat.

La procedura de vot secret, 40 de parlamentari nu şi-au mai exprimat opţiunea. Deşi au fost prezenţi în sală, Năstase şi Mitrea nu s-au pronunţat asupra cererii DNA. Nici soţia lui Mitrea, care este deputat PSD, nu şi-a exprimat votul.

Pro şi contra

Singurele partide care au anunţat că vor vota pentru începerea urmăririi penale împotriva celor doi foşti miniştri au fost PDL şi PNL, în timp ce pesediştii au făcut front comun în jurul lui Mitrea şi Năstase. PRM a susţinut că se va pronunţa în favoarea continuării anchetei în cazul Mitrea, dar va respinge cererea DNA în dosarul Năstase. UDMR nu şi-a precizat punctul de vedere, în timp ce PC a anunţat că va vota împotriva începerii urmăririi penale numai în cazul lui Năstase.

Absenţi de la toate partidele

Acuzând recidiva "coaliţiei celor 322", preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat că va cere reluarea de urgenţă a votului.

Liderul deputaţilor PNL, Crin Antonescu, a spus că de la PNL au lipsit doar 13 deputaţi şi de la PDL - 16.

Cristian Rădulescu, şeful deputaţilor PDL, a identificat doar 13 absenţi.

Secretarul general al Camerei, Titu Gheorghiof, a spus că de la PSD ar fi lipsit 50 de parlamentari.

Procurorii DNA au început ieri urmărirea penală într-un nou dosar al lui Năstase. El este acuzat de spălare de bani în dosarul "Trofeul Calităţii", în legătură cu modul cum şi-a finanţat campania din 2004.

Surprize la numărare

Potrivit unor surse din Biroul Permanent, voturile nici nu s-au mai numărat după ce s-a constatat că nu a fost cvorum. Cu toate acestea, se putea observa că în majoritate, deputaţii votaseră împotriva începerii urmăririi penale.

Sursele citate au mai spus că nu toţi dintre cei 208 deputaţi care au luat bilele le-au şi introdus în urnă.
"Erau aproximativ 180-190 de bile acolo. Nu au votat toţi 208. Am avut bile lipsă", au declarat sursele citate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite