Justiţia, sub asediul USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu, Victor Ponta, Crin Antonescu
Ion Iliescu, Victor Ponta, Crin Antonescu

Ion Iliescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu au lansat atacuri publice la adresa procurorilor care anchetează fraudele de la referendum, fapt ce a atras o reacţie fermă din partea CSM.

Ancheta procurorilor privind modul în care s-a desfăşurat procesul electoral la referendumul din 29 iulie a stârnit reacţii vehemente din partea social-liberalilor.
Tăvălugul criticilor la adresa DNA l-a pornit preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a catalogat acţiunea „haitelor" de procurori drept „manifestări de un primitivism feroce". Discursul lui Iliescu a fost urmat de poziţia actualului lider PSD, Victor Ponta, care i-a cerut lui Traian Băsescu „să oprească prigoana procurorilor" împotriva celor care au votat la referendum.

Nici preşedintele interimar, Crin Antonescu, nu s-a lăsat mai prejos. Acesta i-a cerut procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, să ofere public explicaţii legate de  cercetările pe care procurorii le fac „masiv" în ultimele zile. „Cer procurorului general al republicii să ofere explicaţii legate de natura, scopul şi mijloacele acestor cercetări", a spus Antonescu. Nici Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a fost uitat de către preşedintele interimar.

„Îi cer public preşedintei CSM să convoace o şedinţă a acestui for, în care să discutăm şi să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta şi situaţia ministrului de la Justiţie", a spus Antonescu.

Crin Antonescu nu s-a rezumat să condamne doar acţiunea procurorilor şi l-a taxat şi pe premierul Victor Ponta. Antonescu nu a fost de acord cu declaraţia premierului în care îi cere „cetăţeanului" Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetăţenii României.

„Am văzut o declaraţie a domnului prim-ministru cu care, cu toată părerea de rău, nu pot fi de acord, în care Domnia Sa îi cere cetăţeanului Traian Băsescu să nu mai terorizeze cetăţenii României. Sper că-i doar o vorbă de polemică politică, şi nu o vorbă de ministru al Justiţiei", a spus Antonescu.

Replica lui Ponta

Având în vedere că Victor Ponta deţine şi portofoliul de ministru interimar al Justiţiei,  Antonescu l-a îndemnat să găsească o modalitate de sancţionare a preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

„Dacă cineva terorizează vreun cetăţen al României, trebuie de îndată luate măsurile pentru ca el să fie împiedicat să o facă, iar dacă nu, atunci, autorităţile statului - ministrul Justiţiei, de exemplu -, şi nu domnul Traian Băsescu, sunt cei îndrituiţi şi obligaţi să ia măsuri", a cerut Antonescu. Ministrul interimar al Justitţiei, Victor Ponta, deşi ponderat în declaraţii, nu a ezitat să-i răspundă partenerului său de coaliţie.

„Şi domnul Băsescu şi am văzut că şi domnul Antonescu au impresia despre ministrul Justiţiei că are puteri mai mari decât are. Eu nu sunt şeful procurorilor, nu am dreptul nici măcar să convoc CSM, dar am dreptul să îmi spun o părere şi o voi spune, dacă va fi cazul, în cadrul CSM", a spus Ponta la Realitatea TV.

Poziţia CSM

Răspunsul la solicitările lui Crin Antonescu nu au întârziat să apară. Ieri-dimineaţă, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice „de natură să afecteze independenţa justiţiei" făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, de preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi de primul ministru Ponta.

„Elemente din discursul public al acestora prezintă un potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului, fără precedent în istoria postdecembristă a României", se arată în sesizarea CSM.

Răspunsul a venit şi din partea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). Instituţia precizează că în dosarele privind referendumul este necesară audierea mai multor persoane despre care sunt indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare. În comunicat se arată că, potrivit procedurii penale, înainte de a fi ascultat, martorul depune jurământ cu mâna pe cruce sau pe Biblie.

"Şi domnul Băsescu şi am văzut că şi domnul Antonescu au impresia despre ministrul Justiţiei că are puteri mai mari decât are.''
Victor Ponta premier

Peste 500 de dosare penale

Parchetul ÎCCJ informează că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului. O parte dintre acestea sunt înregistrate pe rolul DNA. „Prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetăţenii şi nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale", a precizat Ministerul Public. Instituţia mai cere reprezentanţilor celorlalte puteri „să se abţină de la declaraţii care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor".

SUA: „Nu scurtaţi listele folosite la referendum!"

Departamentul de Stat al SUA a publicat remarcile făcute de Philip Gordon, asistentul lui Hillary Clinton, la  întâlnirea cu jurnaliştii români, care a avut loc în timpul vizitei la Bucureşti. Oficialul american a arătat că vizita neaşteptată în ţara noastră vine ca urmare a intervenţiei politicului în decizia CCR de a valida sau invalida referendumul.

„Preocupările noastre au crescut treptat. Le-am exprimat, iniţial, ca reacţie la unele comentarii despre decizia Curţii de a stabili pragul de validare la 50%. Apoi, în momentul în care s-a pus sub semnul întrebării rolul CCR în validarea referendumului. În momentul în care am auzit afirmaţii legate de voturi frauduloase şi despre posibilitatea schimbării pragului de cvorum, grijile noastre s-au amplificat. Oricare dintre aceste motive ar fi pus la îndoială legitimitatea rezultatului", a spus Gordon.

Trimisul american a amintit că în discuţia cu premierul Ponta a fost atins şi  aspectul reactualizării listelor. „Nu este normal ca listele electorale care au fost folosite la referendum să fie examinate după ce au fost utilizate. CCR a solicitat să-i fie livrate listele iniţiale, care pot fi examinate ca parte a procesului de validare. Asta este ceea ce instanţa a cerut, iar noi, de asemenea, am susţinut că trebuie să fie livrate", a arătat Gordon.

Despre discuţiile cu premierul Ponta şi cu preşedintele interimar Antonescu, Gordon a afirmat: „Am auzit de la ei lucruri corecte, dar mai important decât ce spun oamenii e ceea ce fac".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite