Justiţia Monicăi Macovei, contra justiţiei lui Chiuariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor critică decizia ministrului de a nu consulta CSM Scandalul din sistemul judiciar, care depăşeşte, practic, graniţele justiţiei, a continuat ieri.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor critică decizia ministrului de a nu consulta CSM

Scandalul din sistemul judiciar, care depăşeşte, practic, graniţele justiţiei, a continuat ieri. Magistraţii s-au solidarizat cu procurorul-şef propus pentru revocare, Doru Ţuluş. Ministrul justiţiei nu s-a lăsat însă mai prejos şi a transmis cererea de demitere a lui Ţuluş preşedintelui interimar Nicolae Văcăroiu.

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a transmis ieri preşedintelui interimar al României, Nicolae Văcăroiu, motivele pentru care solicită demiterea procurorului-şef al Secţiei de Combatere a Infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, Doru Ţuluş. Chiuariu arată, printre altele, că secţia pe care o coorodonează Ţuluş a avut doar un arestat preventiv în 2006, iar faţă de acesta s-a dispus netrimiterea în judecată. De asemenea, ministrul precizează că procurorilor din subordinea lui Doru Ţuluş li s-au restituit prea multe dosare pentru refacerea urmăririi penale.

Demisii în lanţ, la Ministerul Justiţiei

De cealaltă parte, magistraţii s-au solidarizat cu Ţuluş şi califică drept nepotrivită decizia ministrului de a cere demiterea unui procuror-şef fără a cere în prealabil un raport al activităţii acestuia. Scandalul care a aruncat practic Justiţia în aer a dus ieri şi la demisia oamenilor lui Macovei de la ministerul Justiţiei. Directorul Direcţiei Anticorupţie din cadrul Ministerului Justiţiei, Laura Ştefan, consilierul Cristi Dănileţ, secretarul de stat Ion Codescu şi şeful Direcţiei de avizare acte normative, Alina Vrabie, au părăsit ieri funcţiile, în semn de protest că nu au fost consultaţi de Chiuariu în legătură cu revocarea lui Ţuluş. "Nu sunt în măsură să pot explica la Bruxelles această demitere. România este sub lupa Comisiei Europene, iar această revocare reprezintă un mesaj negativ pentru lupta anticorupţie", ne-a declarat ieri Codescu. Faptul că a aflat de demiterea lui Doru Ţuluş din mass-media şi nu a fost consultată de Chiuariu au fost motivele care au determinat-o pe Laura Ştefan să părăsească postul ocupat la Ministerul Justiţiei, invocând "diferenţe de opinii". Acelaşi lucru l-a făcut şi Dănileţ, arătând că nu se poate asocia cu modul în care a procedat ministrul, "abuziv şi nefondat". Într-o scrisoare deschisă, Dănileţ arată că nu doreşte ca numele său "să fie asociat cu epurarea politică din justiţie" şi cu "instaurarea fricii şi instabilităţii printre magistraţi".

De ce a vorbit aşa târziu şeful DNA?

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu, critică, la rândul său, faptul că ministrul Chiuariu nu s-a adresat CSM, singurul for în măsură să evalueze activitatea unui procuror. În ceea ce priveşte declaraţiile şefului DNA, Daniel Morar, cu privire la faptul că Tudor Chiuariu l-a sunat în două rânduri pentru a-i cere să nu scoată dosare cu politicieni în această perioadă pentru a nu fi folosite în campania electorală, Costiniu a ţinut să precizeze că, dacă ministrul nu s-a referit la un dosar anume, nu şi-a depăşit prerogativele. "În definitiv, dosarele de la Parchet sunt în faza nepublică. Una e să i se spună să facă anchete în tăcere şi alta e să ceri stoparea unor dosare concrete", ne-a mai spus preşedintele AMR. Viorica Costiniu consideră însă că Daniel Morar "ar fi trebuit să reclame aşa-zisele intervenţii ale ministrului în momentul în care ele s-au petrecut, şi nu după ce s-a iscat o asemenea situaţie".

Cea mai dură reacţie publică faţă de Tudor Chiuariu, din sistemul judiciar, a avut-o Institutul Naţional al Magistraturii, care i-a retras ministrului invitaţia la întâlnirea cu auditorii din justiţie. În replică, ministrul le-a recomandat magistraţilor să respecte normele judiciare disciplinare de dezbatere a unei solicitări în cadrul CSM.

Ce a greşit Morar?

Şeful DNA, Daniel Morar, a făcut public faptul că a fost sunat de Tudor Chiuariu la trei săptămâni de la discuţiile telefonice. Mai mult, Morar a anunţat verbal că va face plângere la CSM şi îl va acuza pe Chiuariu de imixtiune în actul de justiţie. "Nu are dreptul să ştie ce este în dosare!", a replicat Morar. Din declaraţiile anterioare ale şefului DNA nu reiese că Tudor Chiuariu i-ar fi cerut date dintr-un dosar anume.

Ce a greşit Chiuariu?

Ministrul justiţiei nu a cerut CSM un raport de activitate al procurorului-şef Doru Ţuluş şi nu şi-a consultat consilierii în privinţa deciziei de a-l demite. Totodată, Chiuariu l-a sunat personal pe şeful DNA, Daniel Morar, pentru a-i cere să nu facă publice dosare cu politicieni în perioada electorală. Ieri, ministrul justiţiei a transmis preşedintelui interimar Nicolae Văcăroiu solicitarea de revocare din funcţie a lui Doru Ţuluş.

Domnul Chiuariu trebuie să demisioneze pentru că nu respectă independenţa magistraţilor. Oamenii reacţionează, nu mai tac pentru că au văzut ce înseamnă să fie independenţi.
Monica Macovei
fost ministru al justiţiei

Lipsa de eficienţă şi numărul mic de dosare soluţionate prin trimitere în judecată şi zero condamnări. Ţuluş avansează termenul de cinci ani. Poate-l împingem mai încolo, ca toţi corupţii să scape prin prescrierea pedepsei.
Tudor Chiuariu
ministrul justiţiei

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite