Jumătate din potenţialii şefi ai CSM, bănuiţi de corupţie şi trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se alege noua şefie a Consiliului Superior al Magistraturii, forul cel mai criticat de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Mandatul actualului preşedinte CSM, Dan Lupaşcu, încetează,

Astăzi se alege noua şefie a Consiliului Superior al Magistraturii, forul cel mai criticat de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Mandatul actualului preşedinte CSM, Dan Lupaşcu, încetează, nemaiputând candida - conform Constituţiei - pentru încă "o rundă". Candidaturile sunt ţinute "la secret", ele urmând a fi anunţate chiar astăzi, cu câteva minute înainte de începerea şedinţei prezidate chiar de preşedintele Traian Băsescu.
Majoritatea membrilor CSM neagă însă orice intenţie de a candida. Conform Legii CSM, mandatul de preşedinte şi vicepreşedinte este de un an, iar deţinătorii acestor posturi nu mai pot candida pentru funcţia pe care au deţinut-o. şefia consiliului va fi adjudecată de unul dintre cei 9 judecători-membri CSM, iar vicepreşedintele va fi ales din rândul procurorilor. Pentru şefia CSM au fost vehiculate numele judecătoarelor Alexandrina Rădulescu, de la Judecătoria Cluj, şi a Angelei Hărăştăşeanu, de la Curtea de Apel Braşov. Contactată telefonic, Alexandrina Rădulescu ne-a declarat, însă, că nu intenţionează să candideze la această funcţie.
Alţi potenţiali candidaţi la şefia CSM, şeful Parchetului Judecătoriei Sector 1, Nicolae Dan Chiujdea, deşi neagă o eventuală candidatură, spune că se mai gândeşte. Virgil Andreiaş, preşedintele Curţii de Apel Cluj, nu are nici un gând de şefie. Un alt posibil candidat la preşedenţia CSM - Bogdan Gâlcă, preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, dezminte eventuala candidatură, deşi în urmă cu câteva zile era vehiculat ca sigur succesor al lui Lupaşcu.
Numele mai multor membri CSM au fost implicate, de-a lungul timpului, în diverse scandaluri. Vicepreşedintele instanţei supreme, Lidia Bărbulescu - al cărei nume este tot mai mult "în cărţi" -, a fost menţionat de ministrul justiţiei, Monica Macovei, în contextul unui scandal cu acuzaţii de trafic de influenţă în favoarea fiicei. Fostul preşedinte al Tribunalului Bucureşti, Maria Huza, este urmărit penal de DNA pentru dobândirea unei locuinţe din fondul destinat tinerilor căsătoriţi. Procurorul Alexandru ţuculeanu este unul dintre cei mai controversaţi magistraţi, însă şi-a depus cererea de pensionare, iar preşedintele Secţiei Penale a instanţei supreme, Anton Pandrea, a fost acuzat că a blocat retrocedarea caselor naţionalizate în 1994. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Cristian Deliorga, a fost contestat pentru că ar fi "îngropat" mai multe dosare cu greutate. Mai grav, Florica Bejinaru, preşedintele Tribunalului Mehedinţi, a fost bănuită că ar fi fost informator al Securităţii pe vremea când era consilier juridic la Întreprinderea de confecţii din Drobeta-Turnu Severin.
Ministrul justiţiei, Monica Macovei, membru de drept al CSM, a transmis, luni, o scrisoare preşedintelui CSM, Dan Lupaşcu, prin care îi solicită ca depunerea candidaturilor pentru alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM să fie însoţită de un plan de activitate pentru întregul mandat, având în vedere că 2006 este un an cu importanţă capitală pentru integrarea României în UE, iar Consiliul Superior al Magistraturii are un rol major în acest proces. Mai mult, ministrul s-a arătat surprins că nici unul dintre membrii CSM nu şi-a depus oficial candidatura, luând în calcul chiar varianta de a propune modificarea Legii consiliului, astfel încât să nu mai existe posibilitatea acestei secretomanii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite