Jonglerii contabile cu banii de campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăpările legislative permit partidelor politice să ascundă cheltuieli importante din campania electorală la capitolul "servicii" Partidele preferă să se folosească de unele scăpări

Scăpările legislative permit partidelor politice să ascundă cheltuieli importante din campania electorală la capitolul "servicii"

Partidele preferă să se folosească de unele scăpări ale Legii finanţării partidelor politice pentru a-şi legitima lipsa de transparenţă atunci când vine vorba despre declararea propriilor cheltuieli electorale. Deşi au posibilitatea de a-şi declara cheltuielile defalcat pe domenii, unele formaţiuni continuă să treacă global, la capitolul servicii , sumele folosite pentru sondaje şi consultanţă.

Cel mai elocvent caz este cel al PNL, care a trecut jumătate din totalul celor şase milioane de RON cheltuite în campanie la această rubrică, declarând zero lei în domeniul consultanţei politice. Potrivit unor trezorieri ai formaţiunilor politice, această practică este legitimă, fiind permisă de lege şi de actualul codul CAEN (Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională).

Servicii de tipul sondajelor, consultanţei politice sau publicitate electorală au fost trecute la grămadă, deşi legea prevede defalcări separate pe aceste domenii. Astfel s-a ajuns la situaţia în care partide de genul PD, PNL sau PSD au declarat sume infime sau deloc pentru servicii de acest tip, deşi în timpul campaniei electorale au încheiat o serie de contracte cu importante firme de consultanţă politică.

"Serviciile" ascund lipsa de transparenţă

Cu 6,07 milioane RON înregistrate în domeniul cheltuielilor electorale, PNL pare a nu fi comandat niciun sondaj în toamna lui 2007. Nici consultanţa politică nu a fost pe placul liberalilor. 1,08 milioane de lei noi au luat drumul comenzilor de fluturaşi electorali şi al altor materiale promoţionale de acest gen.

Mai puţin de jumătate de milion de lei sunt declaraţi în contul publicităţii de presă, radio şi tv, iar alţi 817.000 pentru promovarea stradală prin panouri şi bannere. În schimb, 3,06 milioane RON sunt trecute în domeniul aşa-numitelor servicii, un sector despre care în trecut o serie de ONG-uri s-au plâns că favorizează lipsa de transparenţă.

Practica a fost folosită şi de celelalte partide politice, dar în proporţii mult mai mici. PD declară doar 27.050 RON cheltuiţi pentru comenzi de sondaje, cercetare sau consultanţă politică. Destinaţia altor 102.000 RON se ascunde sub masca largă a serviciilor comerciale. Şi PSD trece sume foarte mici la capitolul sondaje şi consultanţă politică: doar 5.570 RON. 81.749 RON sunt trecuţi de PSD în dreptul rubricii servicii, în timp ce conservatorii menţionează şi ei 117.000 în această zonă.

Mandatarii financiari invocă legea

Trezorierii principalelor partide politice susţin că practica este legală. "Noi ne-am orientat după codul CAEN. Dacă acest cod permite, vă daţi seama că nu putem reproşa niciunui partid faptul că-şi trec unele cheltuieli de servicii la acest capitol", ne-a declarat Aristide Roibu, trezorierul PSD. Întrebat ce fel de servicii ar putea fi incluse în acest domeniu, Roibu a recunoscut faptul că pot fi incluse şi contractele de consultanţă, sondajele sau de publicitate electorală.

"Se referă la o serie de servicii începând de la cele de proiectare de imagini, de lumini până la cele de publicitate şi de consultanţă. Pot fi incluse, sigur că da. Orice este contabilizat ca fiind serviciu de publicitate poate intra în categoria de servicii potrivit codului CAEN", a mai spus Roibu.

O opinie similară ne-a fost împărtăşită şi de omologul său democrat, Ion Ivaşcu. "Activitatea de redactare, de machetă, de confecţionare a unui banner sau a unui afiş electoral poate fii asimilată unui serviciu", a apreciat trezorierul PD. Antonel Tănase, mandatarul financiar al campaniei PNL pentru euroalegeri, susţine la rândul său că ceea ce este trecut la servicii reprezintă tot servicii publicitate "şi nu alt gen de servicii".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite