Istoria umilinţei în mandatul lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caricatură de Vali Ivan
Caricatură de Vali Ivan

Preşedintele a caracterizat mandatul la Cotroceni drept cea  „mai mare umilinţă a vieţii sale“ pentru că, din 2007,  s-a simţit „continuu jignit“.  Şeful statului nu s-a lăsat nici el mai prejos.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la emisiunea „După 20 de ani", de la Pro TV, că funcţia de preşedinte a reprezentat pentru el „cea mai mare umilinţă a vieţii" sale, explicând că, după 2007, s-a simţit continuu jignit. „În prima zi în care am plecat de la Cotroceni, plec din viaţa politică.

Mi-a ajuns. A fost, cel puţin în ultimii ani, din 2007 până acum, cea mai umilitoare perioadă din viaţa mea, jignit de dimineaţa până seara, de tot soiul de oameni, pe televiziuni, prin adunări publice. Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele", a spus şeful statului, răspunzând unei întrebări dacă va accepta o funcţie în Guvern, după modelul rus al lui Vladimir Putin, la finalul mandatului.

„Am compensat totul cu ceea ce se numeşte misiunea funcţiei. Doamne fereşte, nu e o misiune sfântă. E misiunea funcţiei, un preşedinte trebuie să înghită, dar trebuie să vă spun că totul are o limită", a adăugat el. Întrebat dacă s-a gândit vreodată să renunţe, Băsescu a răspuns că „preşedinţii nu pot să abdice".

Atacurile lui Băsescu

De-a lungul timpului însă, şi Traian Băsescu a atacat în stânga şi în dreapta. Şeful statului a caracterizat-o drept „ţigancă împuţită" pe ziarista Antenei 1 Andreea Pană,  după ce i-a luat telefonul cu care-l filmase. Jurnalistul Ovidiu Zară s-a treziti catalogat drept „găozar". Despre unii dintre jurnaliştii Antenei 3, Traian Băsescu a susţinut că ar încasa bani în afara salariului, şeful statului vorbind despre „tonomatul cu euro Ciutacu".

Nici politicienii nu au scăpat de atacurile lui Traian Băsescu. El l-a numit pe liderul social-democrat Victor Ponta „ o maimuţică care trebuie să facă frumos pentru a le face pe plac celor din PSD". În vara anului trecut, Traian Băsescu l-a atacat pe Regele Mihai afirmând că a fost „slugă la ruşi". La începutul acestui an, preşedintele l-a jignit pe subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii,  Raed Arafat, pe care l-a numit mincinos şi l-a acuzat de crearea unei psihoze publice prin respingerea legii sănătăţii.

Majorarea salariilor nu e populism

În emisiunea de la Pro Tv, Traian Băsescu a reluat şi tema majorării salariilor, afirmând că nu va fi făcută din populism deşi este an electoral. El a anunţat că reîntregirea salariilor va fi făcută „într-un singur pas". Şeful statului a adăugat că, în opinia sa, nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru că această măsură, deşi îndreptăţită, ar afecta deficitul la fondul de pensii. Întrebat cum se face că majorarea  „pică" exact înainte de alegeri, preşedintele a replicat „păi, să mutăm alegerile". „Eu zic că această măsură nu aduce, electoral, nimic. După trei ani de austeritate, dacă îi dai omului ceva ce crede că i s-a luat pe nedrept, nu aduce nimic", a declarat el.

Udrea a atras fonduri pe tocuri

Şeful statului nu a ratat ocazia de a o lăuda pe Elena Udrea pentru rata de absorbţie a fondurilor europene, din perioada în care a condus ­Ministerul Dezvoltării. „Ne place, nu ne place, cum era ea, cu tocuri înalte, cu pantaloni strâmţi, a avut cea mai bună absorbţie a fondurilor europene. Îmi doresc să ajungă şi noii miniştri la rata de absorbţie a Ministerului Dezvoltării", a spus preşedintele.

Cum poate ajunge Ungureanu preşedinte

Şeful statului a insistat, din nou, asupra ideii că USL este o alianţă, şi nu un partid, şi că nu ar fi obligat să o aducă la putere, chiar dacă ar obţine peste 50% din voturi. Băsescu  a mai spus  că nu crede în posibilitatea unui Guvern PSD-PDL după viitoarele alegeri, el precizând însă că „o variantă care să apropie două partide este PDL-PNL". Traian Băsescu a afirmat că nu exclude o eventuală candidatură la următoarele alegeri prezidenţiale a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, cu susţinerea PDL, însă acesta trebuie mai întâi să reuşească la conducerea Guvernului.

De ce a rupt legătura cu Petrom

Şeful statului a explicat că a rupt orice legătură cu Petrom ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză, el adăugând că politica acestei companii este „imorală".

Întrebat ce înseamnă ruperea legăturii, Băsescu a explicat că trebuia să aibă o întâlnire cu Petrom,  să meargă împreună cu reprezentanţii companiei la platforma marină. La observaţia că a mers cu cei de la Exxon, Băsescu a răspuns: „Da, pentru că am vrut să văd nava, dar nu cu OMV, pentru că nu-mi place politica lor, este incorectă".

Traian Băsescu a spus că a avut discuţii numeroase pe tema acestor nemulţumiri cu cei de la Petrom, dar şi cu preşedintele austriac. „Răspunsul a fost: să vedem, să încercăm, să discutăm, dar realitatea în practica lor este că nu ţin cont", a spus preşedintele.

De unde vin resursele  pentru salarii mărite?

Experţii economici privesc declaraţiile făcute ieri de preşedintele Băsescu, referitoare la creşterea veniturilor şi scăderea CAS, cu scepticism şi simt apropierea alegerilor.  „Niciodată nu ni s-a detaliat care sunt resursele şi care este impactul bugetar al acestor măsuri. Având în vedere că în primul trimestru din 2012 s-ar putea să fie o contracţie economică şi să fim, tehnic, în recesiune, eu sunt foarte nedumerit în legătură cu resursele din care s-ar putea orice fel de creştere a salariilor sau reduceri de taxe", a declarat Aurelian Dochia (foto), analist economic, pentru „Adevărul".

Dochia pune, totodată, problema echilibrului bugetar pe 2012. „Ar fi de neexplicat ca, în condiţiile în care creşterea economică nu pare a fi foarte viguroasă, să păstrăm echilibrul bugetar şi să creştem salariile sau să scădem taxele", crede acesta.

Se simte apropierea alegerilor

Referitor la critica adusă de Băsescu companiei Petrom, Dochia spune că este un tip de declaraţie făcută de politicienii din toată lumea şi că preţurile carburanţilor nu pot fi micşorate. „Costul de extracţie a petrolului de către Petrom este mult mai mic decât preţurile pe care le plătim la pompă, dar preţul internaţional al petrolului a crescut şi Petrom nu poate să vândă sub preţul internaţional", spune Dochia. „În cazul în care Petrom s-ar apuca să vândă cu 30% mai puţin decât concurenţa numai în baza faptului că are acces ieftin la surse de petrol, oficiul concurenţei ar trebui să se sesizeze", adaugă analistul economic.

Potrivit lui Dochia, în ultimele declaraţii se face simţită apropierea alegerilor. „Nu este vorba numai de preşedinte. Şi alţi oficiali şi lideri politici au mai dat de înţeles că se vor face eforturi pentru a se vedea ceva în buzunarul populaţiei", explică acesta. Cristian Predoi

Dăianu: Preşedintele nu îşi poate numi succesorul

Analistul Daniel Dăianu (foto) a declarat, pentru „Adevărul", că decizia preşedintelui Băsescu de a se retrage din viaţa politică după încheierea mandatului prezidenţial, este una personală şi deci nu lasă loc comentariilor. Însă, Dăianu a atras atenţia asupra pericolului încălcării principiilor democratice, atunci când un preşedinte îşi numeşte succesorul.

„Trebuie să dai şansa alegerilor", a spus Dăianu. „Preşedintele ţării, în exerciţiul funcţiunii, nu îşi poate numi succesorul. Dacă are o preferinţă, o poate susţine în privat sau o poate împărtăşi partidului de care se simte cel mai apropiat, însă niciodată la un post de televiziune, indiferent de cât de înzestrat este respectivul candidat", a explicat analistul politic.

În ceea ce priveşte reîntregirea salariilor, Daniel Dăianu susţine că o astfel de măsură ar fi trebuit să se producă în luna decembrie. „Erau semne care arătau că este înţelept să fie sprijinită cererea internă pentru creşterea salariilor", a subliniat Dăianu. Reîntregirea salariilor în luna decembrie ar fi scutit, în viziunea analistului politic, mai multe dileme cu care se confruntă acum atât coaliţia de guvernare, cât şi preşedintele Traian Băsescu.

„S-ar fi putut adopta o astfel de măsură, atunci, fără a fi suspectat de populism, fără a te confrunta cu întrebarea de unde iei bani pentru a asigura această creştere salarială, având în vedere că bugetul este deja realizat şi nici nu s-ar mai fi ridicat problema încălcării pactului guvernamental", a explicat Dăianu, atrăgând atenţia asupra stranietăţii probării acordului interguvernamental, numai pentru a adopta, apoi, o măsură care duce la creşterea deficitului bugetar. „În spatele reîntregirii salariilor bugetarilor există o logică electorală clară", a conchis ­Dăianu. Alina Brebenel

"Dacă are o preferinţă, o poate susţine în privat sau o poate împărtăşi partidului de care se simte cel mai apropiat, însă niciodată la un post de televiziune, indiferent de cât de înzestrat este respectivul candidat.''
Daniel Dăianu analist

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite