Irlanda, trei scrutinuri în ziua europenelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irlandezii vor folosi, pentru prima oară, la alegerile europene, sistemul votului unic transferabil. Insularii votează la 5 iunie, iar românii, la 7 iunie .„Adevărul“ vă prezintă situaţia privind alegerile pentru Legislativul de la Bruxelles din celelalte 26 de state chemate să voteze, ca şi România, în perioada 4-7 iunie.

Concomitent cu scrutinul pentru Parlamentul European, irlandezii sunt chemaţi la urne, la 5 iunie, pentru a alege primarii, precum şi reprezentanţii a două colegii electorale în Legislativul naţional.

În Irlanda sunt organizate alegeri anticipate ori de câte ori un post politic se vacantează înainte de termen. De data aceasta, alegătorii din centrul şi sudul Dublinului trebuie să găsească înlocuitorii pentru doi parlamentari care au decedat.

Legislaţia naţională permite votul prin corespondenţă, însă la acest tip de scrutin pot recurge doar câteva categorii - membrii poliţiei şi ai forţelor de apărare, personalul civil din misiunile diplomatice ale Irlandei în alte ţări, studenţii sau persoanele cu dizabilităţi fizice.

Cheltuielile de campanie, rambursate

Sistemul electoral irlandez foloseşte votul unic transferabil, un tip de vot preferenţial conceput să minimizeze risipa de voturi şi să asigure reprezentarea proporţională. În cadrul acestuia, sufragiile sunt exprimate mai degrabă pentru candidaţi decât pentru liste de partid.

În cursa electorală pentru ocuparea celor 12 mandate în PE alocate Irlandei, s-au înscris şapte formaţiuni – Partidul Irlandei Unite (Fine Gael), Partidul Republican (Fianna Fáil), Partidul Laburist, Sinn Féin (aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze), Partidul Verzilor, Partidul Socialist şi formaţiunea pan-europeană Libertas.

La scrutinul european din 2004, reprezentanţii Fine Gael au obţinut cele mai multe mandate – cinci – urmaţi de republicani, cu patru locuri şi de membrii Sinn Féin (două mandate).Conform legislaţiei interne, cheltuielile pentru campania electorală sunt limitate la suma de 230.000 de euro pentru fiecare candidat.

Dacă îndeplinesc anumite condiţii, pretendenţii la un fotoliu de europarlamentar pot primi înapoi de la stat aproape 40.000 de euro din suma cheltuită. În plus, candidaţii au dreptul să trimită o scrisoare electorală fiecărui alegător din colegiu fără să plătească taxele poştale.  

Candidaţii îşi aduc şi înlocuitori

Partidele şi candidaţii independenţi la PE din Irlanda sunt obligaţi să prezinte o listă cu înlocuitori care să preia mandatul în cazul demisiei sau al pensionării. În 2008, irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona, prin referendum. Dificultăţile provocate de criză îi reapropie de UE.

image
Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite