VIDEO Ion Iliescu, tot mai singur în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai-marii partidului, cu excepţia Ecaterinei Andronescu, nu au participat la lansarea celui de-al 21-lea volum scris de Ion Iliescu. Victor Ponta se afla la Londra, iar Corina Creţu, fost purtător de cuvânt al lui Iliescu, nici nu ştia cum se numeşte cartea. Dintre foştii „camarazi“, doar Nicolae Văcăroiu a venit la eveniment.

Buluceală mare, ieri, la Casa Titulescu, unde fostul preşedinte şi-a lansat cartea „Ion Iliescu. Fragmente de viaţă şi de istorie trăită". Doamne simpatizante, cu pălării şi evantaie, domni grizonaţi, la costum şi cu inel pe degetul mic şi pensionari mai modeşti, cu şepcuţe de pânză şi adidaşi albi. În sală scaunele sunt ocupate potrivit ierarhii: în spate fanii şi simpli membri de partid, în faţă invitaţii. „Uite-l şi pe domnu Văcăroiu....Doamne, de când nu l-am mai văzut...Uite-l şi pe actorul ăla, Dorel Vişan.

Da, mare actor, dragă", comentează două doamne respectabile. Aerul irespirabil, nimeni nu îndrăzneşte să deschidă vreun geam. Asistenţa năduşeşte din greu în timp ce soarbe cu nesaţ discursul „domnului preşedinte Iliescu". „Unii nici măcar nu înţeleg conceptul de revoluţie. La noi în Decembrie 1989 a fost o revoluţie, nu o răzmeriţă", atacă Iliescu pe una din temele sale favorite. Apoi, în ciuda căldurii sufocante, se dezlănţuie într-o cuvântare de peste o oră pentru care şi-a făcut o schemă pe nişte foi. „S-a găsit un ideolog-şef care vrea să desfiinţeze Institutul Revoluţiei Române", „CAP-urile nu trebuiau desfiinţate", „Alianţa D.A. s-a grăbit cu restitutio in integrum şi nişte moştenitori au luat zeci de mii de hectare", „clientelismul politic e o boală nenorocită", tună fostul preşedinte. „Câtă dreptate are!", se aude o voce feminină din fundul sălii. 

Liderii PSD au lipsit în bloc de la lansare, unii dintre aceştia aflându-se peste hotare.  „Nu am participat pentru că sunt la Londra. Da, ştiu de carte, domnul preşedinte Ion Iliescu mi-a şi trimis-o, l-am şi felicitat", şi-a motivat preşedintele PSD, Victor Ponta, absenţa de la eveniment. „Nu sunt în ţară, dar ştiam că lucrează la această carte. Abia aştept să o citesc, mai ales că am fost şi eu parte la unele evenimente ca purtător de cuvânt la Cotroceni. Nu, nu ştiu exact cum se numeşte cartea, dar nu cred că asta contează", a spus europarlamentarul Corina Creţu, considerată unul dintre apropiaţii lui Ion Iliescu. „Da, sunt în Bucureşti, dar n-am reuşit să ajung.

Nu ştiu să vă spun cum se numeşte, dar ştiu că e ceva... o biografie..., cea mai complexă carte pe care a scris-o domnul Iliescu", a explicat vicele PSD, Robert Negoiţă. „N-am fost la lansare pentru că sunt la o acţiune la mine în colegiu. Nu ştiu exact ce titlu are cartea...dar e ceva cu povestea vieţii sale... Dar domnul Iliescu va face o lansare în septembrie şi pentru tinerii din PSD", s-a repliat liderul Organizaţiei de tineret a PSD, Nicu Bănicioiu. La lansarea cărţii lui Iliescu au luat parte doar câţiva parlamentari şi vicele PSD Ecaterina Andronescu. 

"Nu ştiu exact cum se numeşte cartea, dar nu cred că asta contează.''
Corina Creţu eurodeputat

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite