Iliescu: Băsescu se cramponează absurd să meargă la CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu s-a întors pe meleagurile natale
Ion Iliescu s-a întors pe meleagurile natale

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, astăzi, că preşedintele Traian Băsescu se cramponează de pretenţia de a merge la Consiliul European, în condiţiile în care aceasta este o reuniune a primilor-miniştri din statele membre.

"Domnul preşedinte se cramponează de o chestiune pe criterii pe care nu le înţeleg. Acest Consiliu executiv al UE este Consiliul primilor-miniştri. Deci, luaţi componenţa acestuia şi vedeţi că acolo merg primii-miniştri, cu două excepţii: Franţa, unde practic preşedintele îndeplineşte şi funcţia de prim-ministru, el conduce şedinţele de Guvern şi numeşte un prim-ministru. El poate să îl numească şi să îl destituie. Şi Cipru care nu are prim-ministru, preşedintele este şi şeful Executivului. Atât. Deci, este absurdă această pretenţie", a spus Iliescu, după şedinţa CExN al PSD.

Iliescu a susţinut că preşedintele Băsescu are o "ambiţie nemotivată", însă "trebuie să ţină seama de realităţi şi, până la urmă, să se adapteze la situaţie".

De asemenea, fostul şef al statului a arătat că argumentele de drept comunitar şi constituţional prezentate de către preşedintele Băsescu reprezintă "o lecţie fals concepută, pornind de la o premisă prestabilită, că el trebuie neapărat să meargă".

Iliescu a amintit de perioada 2000-2004, când România nu era membră a UE, iar el şi premierul de atunci Adrian Năstase mergeau împreună pentru a avea contacte cu toţi reprezentanţii ţărilor membre.

"Era grupul celor 12 ţări candidate şi se formase o formulă, 10 care îşi încheiaseră negocierile pe toate cele 30 capitole de afiliere, bulgarii care aveau 19 rezolvate, iar România doar 9 încheiase în anul 2000. Şi în 2000-2004 foloseam acest prilej şi mergeam împreună, şi eu şi premierul Năstase ca să avem contacte active cu toţi reprezentanţii ţărilor membre pentru ca România să rămână în grupul celor 12 (...) Acela era un moment care motiva, dar altminteri trebuie să ţii seama de realităţi. Este reuniunea primilor-miniştri, domnule, lasă-l pe primul-ministru să meargă", a spus Iliescu.

Totodată, Iliescu a susţinut că acest "conflict" este "artificial întreţinut" şi "trebuie rezolvat pe baze raţionale", însă nu a fost generat pentru a motiva suspendarea şefului statului.

"Nu neapărat, voi imediat săriţi cu suspendarea, toate televiziunile imediat suspendarea. Nu asta e problema, pe baza unor discuţii rezonabile, raţionale, pornind de la situaţia concretă se poate ajunge la o înţelegere", a spus Iliescu, întrebat dacă este o soluţie suspendarea preşedintelui Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite