Ion Ţiriac are secrete la CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după ce s-a vehiculat ideea implicării sale în politică, miliardarul şi-a văzut dosarul de urmărit Omul de afaceri Ion Ţiriac are dosar de urmărit, dar unele date pun sub

Imediat după ce s-a vehiculat ideea implicării sale în politică, miliardarul şi-a văzut dosarul de urmărit

Omul de afaceri Ion Ţiriac are dosar de urmărit, dar unele date pun sub semnul întrebării natura adevăratelor sale relaţii cu fosta Securitate. Surse din cadrul instituţiei susţin că nu toate informaţiile existente la dosar ar constitui doar elemente de urmărire. Se pare că Securitatea ar fi încercat să-l racoleze pe fostul campion.

Ion Ţiriac s-a prezentat, ieri, la CNSAS pentru a studia "două-trei file" din dosarul voluminos de urmărit, care i-a fost întocmit încă de la debutul carierei sale sportive. Omul de afaceri nu s-a arătat surprins de existenţa dosarului, cât de "nimicurile", banalităţile vieţii sale de zi cu zi care suscitau un viu interes pentru Securitate. "Noi toţi avem dosare, toţi sportivii. Cum credeţi că am stat 20 de ani în străinătate fără să fim urmăriţi? Este de neconceput că atâţia ani am avut pentru nimicuri oameni în spate. Asta n-am crezut niciodată", a comentat Ţiriac la ieşirea din sediul CNSAS, respingând orice colaborare cu fosta Securitate. "Încă nu, dar nu e timpul trecut", a glumit Ţiriac, încadrat de bodyguarzi. Conform unor surse din CNSAS, nu toate aspectele existente la dosarul lui Ţiriac ar fi atât de limpezi. "Nu se poate spune că dosarul lui conţine numai elemente de urmărire", ne-au declarat sursele citate, conform cărora o parte a acţiunii Securităţii ar fi vizat o încercare de racolare a tenismenului, procedură standard la acea vreme. Ţiriac nu a ocupat vreo funcţie publică, cu excepţia conducerii unei agenţii guvernamentale, pe vremea premierului Adrian Năstase. "Bietul Ţiriac, dacă o avea vreun dosar de reţea, e nevinovat faţă de alţii care n-au niciun fel de dosar", a declarat, ieri, Ticu Dumitrescu.

Ambasadorul la Viena, informator

Andrei Hoişie, actual ambasador la Viena, are dosar de reţea şi nume conspirativ. CNSAS a dat verdict de poliţie politică în cazul său. Două dosare de urmărire "grosuţe" au fost întocmite de Securitate şi pe numele lui Nicolae Manolescu, a arătat Mircea Dinescu, membru al Colegiului.
Verificat de CNSAS, datorită calităţii sale de ambasador la UNESCO, Manolescu a precizat că, între anii 1969 şi 1989, a fost urmărit "ca la carte" .

Aspazia Cojocaru , nevinovată

Contestaţia depusă de Aspazia Cojocaru, judecător la Curtea Constituţională (CCR), împotriva rezoluţiei de poliţie politică, a fost admisă ieri de către membrii Colegiului, cu şase voturi "pentru" şi două "împotrivă", au precizat surse din Colegiu.Potrivit lui Dinescu, Cojocaru a impresionat Colegiul, susţinând în contestaţie că "a fost urmărită şi strivită de băieţi". "E posibil. Atunci nu se mai bătea cu ranga în gură, dar Securitatea avea şi forme mai subtile", a spus Dinescu. Nicolae Cochinescu a primit verdict de necolaborare.

Bietul Ţiriac, dacă o avea vreun dosar de reţea, e nevinovat faţă de alţii care n-au niciun fel de dosar
Ticu Dumitrescu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite