Ion Iliescu şcolea securiştii în lupta cu "hippii şi bitnicii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care Iliescu - prim-secretar al C.C. al U.T.C. şi ministru pentru problemele tineretului - l-a rostit la o reuniune a securiştilor desfăşurată în perioada 19-22 iunie 1968. Răspunzându-i unui

care Iliescu - prim-secretar al C.C. al U.T.C. şi ministru pentru problemele tineretului - l-a rostit la o reuniune a securiştilor desfăşurată în perioada 19-22 iunie 1968. Răspunzându-i unui tovarăş preocupat de impresia "detestabilă" pe care o lasă în societate grupurile de tineri pletoşi şi bărboşi, fostul şef al statului a pledat pentru o mai puternică implicare a organismelor de tineret ale partidului comunist în educarea aşa-zişilor rebeli. "Când vine un nespălat din ăsta, să-l pună să se spele. Să nu-l lase aşa. Sau când umblă cu pletele acelea neţesălate, murdare, să-l pună să se tundă", spunea Iliescu. El le povestea securiştilor însărcinaţi cu supravegherea tineretului cum studiau organele de partid fenomenul infracţional din rândul junilor vremii şi cum luau, câteodată, bătaie de la aceştia. "Câteva seri la rând am organizat acţiuni cu tineretul - seri de dans şi aşa mai departe - şi au venit grupuri de tineri din aceştia, de puşlamale, care au organizat scandaluri acolo. În prima seară i-au luat prin surprindere pe ai noştri. N-au reuşit să riposteze cum trebuie şi au ieşit bătuţi, inclusiv vreo doi ofiţeri de miliţie. A doua seară ne-am organizat şi noi mai bine şi am pus mâna pe ei", relata tovarăşul Ion Iliescu.

Puşlamalele să fie trimise pe şantiere
Iliescu se arăta extrem de nemulţumit de "lipsa de combativitate" a opiniei publice faţă de acest tip de fenomene şi cerea dezvoltarea curentelor de opinie împotriva unor astfel de grupuri şi chiar organizarea de acţiuni de chemare la ordine a "puşlamalelor". "Ca măsură de îndreptare a tinerilor care intră în conflict cu ordinea de drept public şi de pedepsire a lor, conform noului cod penal, poate să fie şi aceea a de trimitere a lor într-un anumit loc de muncă. În acest caz, sigur, intervin organele de stat. Altminteri, cred că este mai bine, până ce am ajuns aici, nu organele de stat să fie acelea care să-i depisteze şi să-i recruteze pe ăştia pentru şantiere, ci să intervenim cu mijloace ale opiniei publice şi ale organismelor obşteşti, ale organizaţiei de tineret şi să dezvoltăm un curent de opinie împotriva acestora", spunea prim-secretarul C.C. al U.T.C.

"Bitnicii", mai buni decât "hippi"
În discursul ţinut în faţa securiştilor, Iliescu dădea dovadă de o bună cunoaştere a fenomenului tineretului din acea perioadă. "Sunt, din câte am putut desprinde eu din discuţia cu câţiva elevi, chiar două categorii de elevi. Unii se consideră din grupul hippi, iar alţii din grupurile bitt. Fiecare manifestând poziţii critice faţă de ceilalţi. Ăştia, bitnicii, considerând pe hippi nişte oameni mai delăsători, inactivi, pasivi şi, aşa cum spunea un tovarăş, şi pletoşi, şi bărboşi, şi murdari. În timp ce bitnicii sunt oameni de acţiune, mai vii", spunea ministrul tineretului de atunci.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite