Ion Iliescu, câştigătorul neoficial al Congresului PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

partidului pe Sorin Oprescu. Un alt candidat la preşedinţia PSD, senatorul Antonie Iorgovan, s-a retras din competiţie, anunţând că şi el îl sprijină pe Oprescu. Actualul lider al partidului,

partidului pe Sorin Oprescu. Un alt candidat la preşedinţia PSD, senatorul Antonie Iorgovan, s-a retras din competiţie, anunţând că şi el îl sprijină pe Oprescu. Actualul lider al partidului, Mircea Geoană, avea însă cele mai mari şanse să fie reales în această funcţie. În discursul său, Geoană şi-a ignorat contracandidaţii şi s-a concentrat pe atacurile la adresa PD şi a preşedintelui Traian Băsescu. Până la închiderea ediţiei, nu se finalizase numărătoarea voturilor exprimate de către participanţii la congres.
"Lucrare grea, Mircea, am rămas numai noi doi"
Aşa şi-a început discursul contracandidatul lui Mircea Geoană, Sorin Oprescu, după ce Antonie Iorgovan şi-a anunţat decizia de a se retrage din cursa pentru şefia partidului, cerându-le celor care ar fi vrut să-l voteze să-l aleagă pe Oprescu. După ce a înfierat actuala conducere a partidului, dar mai ales după ce a acuzat pe toată lumea că l-a marginalizat pe Ion Iliescu, Iorgovan a anunţat: "Congresul trebuie să continue fără prezenţa mea ca şi candidat".
Nici discursul lui Sorin Oprescu nu a fost lipsit de momente mai tensionate. Supărat că cineva din sală l-ar fi jignit, deputatul Dan Iosif nu a evitat să facă atmosferă negativă. Intervenţia purtătorului de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a reuşit să-l calmeze. În acelaşi discurs, Oprescu a atacat iar actuala conducere, pentru faptul că nu a făcut nimic pentru ca PSD să crească în sondaje. "Am învăţat să ne dăm pe tobogan, dar pe toboganul căderii în sondaje. Să terminăm cu jocurile la cafele", a cerut Oprescu. "Recunosc că am făcut multe greşeli. Da, am greşit. Trebuia să îl fac etichetă expirată pe Ion Iliescu şi eram acum vicepreşedinte cu comunicarea. Trebuia să îi fac nemernici pe toţi cei din partid care nu erau de acord cu mine şi aş fi fost lider regional de Cluj", a spus Oprescu, fiind apoi fluierat de o anumită parte a sălii. El a fost chiar huiduit după următoarea afirmaţie: "Am greşit, în 1996, că nu l-am felicitat pe Constantinescu şi nu am trecut de partea adversarului. Aş fi fost preşedinte de partid, iar pe post de bonus îl aveam şi pe Vanghelie de partea mea". Oprescu a făcut aluzie la Mircea Geoană, care, în 1996, era ambasador în SUA şi i-a trimis o scrisoare de felicitare preşedintelui abia ales, Emil Constantinescu. "Eu nu vânez nimic, nu sunt un afiş care se duce când bate vântul, eu vreau să fiu mai mult decât să rămân lipit de stâlpii de iluminat public", a spus Oprescu. Spre deosebire de contracandidaţii săi, Geoană a preferat să nu-şi atace adversarii, ci doar "puterea portocalie" şi pe Traian Băsescu. În plus, Mircea Geoană i-a asigurat pe Ion Iliescu şi pe Adrian Năstase că pot conta pe sprijinul partidului în problemele pe care le au în justiţie.
"Nu a fost armonie în paradis întotdeauna, dar vreau să îi spun şi lui Adrian, aşa cum îi spun şi domnului Iliescu, că se pot baza pe noi ca prieteni şi colegi adevăraţi", a afirmat preşedintele PSD.

Manifestarea a început cu muzică şi tămbălău
Un grup de patru tineri, care au afişat o pancartă pe care scria "Mai bine mort decât comunist" şi scandau "Iliescu, te iubim/Că ca tine nu găsim", şi-a făcut apariţia, duminică, în faţa sălii din cadrul Romexpo, unde urma să se desfăşoare Congresul extraordinar al PSD. Tinerii au mai afişat şi o altă pancartă unde era reprezentat Iliescu, caricaturizat, îmbrăcat în haine vărgate şi aşezat după gratii. Scandările tinerilor au fost însă acoperite de acordurile unui taraf, care cânta "Trandafir de la Moldova". De asemenea, înainte de debutul Congresului, au fost împărţite materiale semnate de către preşedintele executiv al Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR), în care li se solicita delegaţilor să "judece cu mintea limpede" ceea ce s-a întâmplat la Revoluţia din 1989 şi să se rupă total de trecut. (Mediafax)

Modificări ale Statutului PSD
* Candidatul la prezidenţiale, precum şi cel pentru funcţia de prim-ministru, în eventualitatea în care PSD va forma guvernul, vor fi desemnaţi de Congresul partidului
* înfiinţarea funcţiei de preşedinte de onoare, pentru un mandat de patru ani, post ce va fi ocupat de una dintre personalităţile recunoscute ale partidului. Preşedintele de onoare va fi membru cu drepturi depline în organele naţionale de conducere
* desfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, deţinută în trecut de Adrian Năstase (G.R.)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite