Ion Iliescu, candidatul fără loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD Prahova l-a invitat pe Ion Iliescu să candideze la Senat în judeţ. Analiştii nu îi dau însă foarte multe şanse în Prahova, unde Mizilul ar fi dominat de Năstase Marian Săniuţă

PSD Prahova l-a invitat pe Ion Iliescu să candideze la Senat în judeţ. Analiştii nu îi dau însă foarte multe şanse în Prahova, unde Mizilul ar fi dominat de Năstase

Marian Săniuţă spune că nu a purtat încă o discuţie definitorie cu Iliescu. Săniuţă îşi doreşte ca tandemul Năstase-Iliescu parlamentari de Prahova să se materializeze.

Marian Săniuţă a precizat că nu a purtat încă discuţii aplicate nici cu Adrian Năstase, nici cu Ion Iliescu în privinţa candidaturilor la alegerile din toamnă.

"După ce în unanimitate PSD Prahova l-a invitat pe preşedintele Iliescu, el nici n-a refuzat oferta, dar nici nu a aprobat-o", ne-a declarat Săniuţă. El a spus că în perioada viitoare va purta o discuţie mai aplicată cu preşedintele de onoare al PSD.

"Eu unul sunt foarte interesat ca această propunere să se materializeze. (...) Un tandem Iliescu -Năstase poate fi benefic pentru Prahova şi pentru PSD", a mai spus şeful PSD-iştilor din Prahova. El susţine că judeţul este al doilea bazin electoral, după Bucureşti, iar tandemul Iliescu senator - Năstase deputat poate aduce multe voturi. Săniuţă nu exclude însă nici un tandem în care Ion Iliescu să candideze la Senat şi el la Camera Deputaţilor.

"Zonele urbanizate nu-l favorizează pe Iliescu"

La localele din această vară, PSD Prahova a întrunit un scor general de 24,16%, câştigând preşedinţia Consiliului Judeţean, dar pierzând, în favoarea PDL, Primăria Ploieştiului.

În aceste condiţii, figurilor marcante de genul lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu ar trebui să li se asigure succesul candidând în colegii "prietenoase", susţine Cristian Pârvulescu, analist politic.

"Chiar Ion Iliescu, dacă ar mai fi popular, zonele urbanizate sau puternic industrializate nu-l favorizează. Prahova nu corespunde profilului său, ci mai degrabă zonele rurale ale Moldovei. Personal, eu mă îndoiesc că mai este popular. Dacă da, PSD nu ar trebui să-i irosească resursele politice doar într-un singur colegiu, ci să-l folosească la nivel naţional", afirmă Pârvulescu.

Prahova - o luptă dificilă

"Prahova e în apropierea Bucureştiului, un judeţ unde PSD nu este atât de puternic. Orice colegiu din Prahova ar putea constitui o luptă dificilă pentru Iliescu. Cel mai abordabil colegiu ar fi cel din estul judeţului, zona rurală din jurul Mizilului, dar acolo ar putea candida Adrian Năstase", ne-a declarat Pârvulescu.

El crede că alegerile uninominale vor dovedi că nu experienţa şi vizibilitatea vor asigura un mandat de parlamentar.

"Un tânăr aflat la prima sa candidatură ar putea avea mai multe şanse în faţa unui rival experimentat, dar cu notorietate sau imagine negativă", a explicat Pârvulescu.

Prezenţa la parlamentare, periclitată de Ziua Naţională

Guvernul a luat în discuţie, în şedinţa de miercuri, zilele de 23 şi 30 noiembrie ca posibile date pentru organizarea alegerilor parlamentare, au declarat surse ministeriale, citate de Rompres. Nu toţi membrii Cabinetului au fost de acord cu această dată.

Potrivit surselor citate, mai mulţi miniştri şi-au exprimat însă opinia că data de 30 noiembrie este prea apropiată de Ziua Naţională, 1 Decembrie, zi liberă prin lege şi în care, în mod tradiţional, au loc manifestări de celebrare a acesteia. Prin urmare, se pare că alegerile vor fi organizate pe 23 noiembrie.

Ion Iliescu, dacă ar mai fi popular, nu este favorizat de zonele urbanizate sau puternic industrializate. Prahova nu corespunde profilului său, ci mai degrabă zonele rurale ale Moldovei.
Cristian Pârvulescu, analist politic

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite