Ion Iliescu isi bombardeaza auditoriul cu stereotipuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Iliescu este ceea ce se numea cu ani in urma un om multilateral informat si instruit. Cea mai buna dovada sunt discursurile sale care ataca teme dintre cele mai variate. Inevitabil insa,

Presedintele Iliescu este ceea ce se numea cu ani in urma un om multilateral informat si instruit. Cea mai buna dovada sunt discursurile sale care ataca teme dintre cele mai variate. Inevitabil insa, presedintele sfarseste prin a introduce in discurs, cu o precizie matematica, cateva stereotipuri. Si, daca in anii trecuti nu rata ocazia sa citeze din Lester Brown si sa explice incalzirea globala si efectul de sera, in 2003, in fata lui Ion Iliescu au stat alte provocari.
Europa veche si Europa noua
La Academie, la intalnirile cu oficiali occidentali, la unele forumuri economice din tarile UE, presedintele nu rezista tentatiei de a-si etala cunostintele de istorie si geografie. "Europa este aici unde suntem noi. Si denumirea s-a nascut tot aici, in zona mediteraneana. Europa Occidentala s-a nascut mult mai tarziu. Cand se dezvolta civilizatia mediteraneana cu componentele ei egipteana, romana, greaca, in Europa Occidentala era barbarie. Traiau in paduri in conditii de inapoiere istorica", spune presedintele ori de cate ori Romania este plasata de diverse rapoarte undeva, la marginea Globului. In perioadele sale de diplomatie, presedintele are o alta formula: "Romania nu este tara sud-est europeana (adica la marginea continentului - n.n.). Romania este chiar in centrul Europei, la 2000 de km de Urali si la 2000 de km de Atlantic. Impartirea aceasta a fost facuta pentru a marca vechile sfere de influenta", explica presedintele.
Geografia si agricultura patriei
Lectia de geografie continua intr-o maniera turistica daca presedintele participa la lansarea unor reviste, se intalneste cu miss-uri internationale sau cu liceeni din America de Sud. "Romania este o tara frumoasa, cu clima temperata si relief echilibrat si concentric. Are o bogata retea de rauri care pornesc din centru, ca niste raze si se varsa in Dunare. Care se varsa, la randul ei, in Marea Neagra printr-o Delta, care este o adevarata Microamazonie". La o asa tara frumoasa si bine plasata, trebuie strategii pe masura. La fiecare iesire in teritoriu, la intalnirile cu profesori agronomi, cu guvernul si cu cei implicati in Strategia de dezvoltare durabila, presedintele reia tema asocierii in agricultura. "Aceasta faramitare nu e buna. Este nevoie de forme de asociere care sa duca la aparitia de exploatatii mari si eficiente cu productii competitive cu cele din UE. In Germania, cea mai mica ferma are 1000 de hectare. Unii spun ca am nostalgii comuniste. Intr-o brosura din 1938, Ion Mihalache, presedintele PNT, ii indemna pe tarani sa se uneasca in Cooperative Agricole de Productie dupa modelul din Olanda", isi argumenteaza presedintele optiunea.
De la societatea arhaica la calculator
Desi nu are legatura cu agricultura patriei, o data ajuns in acest punct, discursul presedintelui ataca sistemul de irigatii din Pakistan, pe care l-a vazut din avion. "Acolo exista mai multe canale si fiecare alimenteaza un sat. In jurul acestor canale s-a dezvoltat productia agricola. A aparut necesitatea ca produsele sa fie depozitate, iar depozitele sa fie pazite si administrate. Asa a aparut armata si puterea politica", explica presedintele dezvoltarea si structurarea societatii. Si de aici pana la societatea informationala nu mai este decat un pas. Presedintele are aici o poveste preferata, pe care anul acesta a spus-o de cel putin zece ori. "Am discutat cu niste olimpici care au venit impresionati de faptul ca in tara unde s-a tinut olimpiada fiecare elev avea calculatorul lui. Au avut un handicap din acest punct de vedere. Mi-au spus ca ei au fost mai tari atunci cand au avut de rezolvat probleme numai cu hartia si creionul", se bucura presedintele de infrangerea occidentalilor.
Prin subteranele Bucurestilor
Uneori, discursul presedintelui da solutii. Bune. Una dintre ele a fost rostita de sase ori intr-o luna, de inca vreo trei ori in alta luna si ori de cate ori presedintele si-a adus aminte de amenajarea Capitalei. "Este necesara amenajarea subterana a Capitalei. Sa facem guri de vizitare a subteranului, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa spargem strazile la suprafata ori de cate ori trebuie sa se repare conducte sau cabluri", spune presedintele cu ochii la edilii care nici macar nu-l iau in seama.
Saraci si bogati
Din ce in ce mai des, in mijlocul oamenilor Ion Iliescu raspunde nemultumirilor cu teze despre cauzele saraciei. Coruptia, birocratia, bacsisul, mita, dar mai ales mentalitatile si slabiciunile legislatiei ii indeparteaza pe investitori. Societatea romaneasca s-a polarizat in saraci si bogati "care isi afiseaza cu nerusinare parvenitismul". Singura solutie gasita de presedinte pentru a mai diminua diferentele sociale este cresterea impozitelor pana la 80% pe salariile mari. Ceea ce nu i-ar face pe saraci mai bogati, ci doar ne-ar intoarce la egalitatea socialista. Placerea de a vorbi a presedintelui nu are sat. El poate sa povesteasca ore in sir despre copilarie, al doilea razboi mondial si intalniri cu mai mari sau mai mici ai planetei. Sa vedem daca apetitul verbal al lui Ion Iliescu va servi intereselor PSD in campania din 2004.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite