Ion Iliescu, asimilat ca şef de poliţie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".Serban Nicolae se bate pentru IliescuAmendamentul, propus de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a determinat o adevărată revoltă din partea

drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".
Serban Nicolae se bate pentru Iliescu
Amendamentul, propus de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a determinat o adevărată revoltă din partea vicepreşedintelui Comisiei juridice, senatorul PSD şerban Nicolae. "Nu o să găsiţi acte făcute de domnul Ion Iliescu, prin care să se exercite influenţa asupra Securităţii, pentru a exercita activităţi represive", a susţinut Nicolae. În replică, Frunda a spus că "ar fi ipocrit să condamni securiştii, dar şi pe şefii lor", pentru că "primul-ministru, primii secretari PCR - ei sunt responsabilii". La rândul său, şerban Nicolae a afirmat că "putem să facem o listă cu cei care au avut funcţii în PCR. Dar asimilarea lor cu colaboratorii Securităţii mi se pare mai odioasă decât activităţile pe care le incriminăm". Senatorul PSD susţine că amendamentul votat de senatori urmăreşte "să îi pună pe cei care respectau legea într-o formă de culpă".
El a spus că nu trebuie blamaţi global membrii PCR, pentru că "cei care au făcut presiuni asupra organelor de Securitate pentru a determina o anumită soluţie nu au făcut-o în calitate de membri de partid comunist, ci pentru că ei încălcau legea". La rândul său, preşedintele Comisiei juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, i-a replicat lui şerban Nicolae că "Securitatea a funcţionat sub comanda PCR". Reprezentantul UDMR a spus că se vor publica liste cu numele securiştilor sau ale informatorilor Securităţii, întrebându-se dacă ar trebui ca tocmai "categoria cea mai de sus, care dădea ordinele, să scape?".
Senatorii au mai adoptat un alt amendament al lui Gyorgy Frunda, în care colaboratorii Securităţii sunt definiţi ca persoane care au săvârşit acţiuni "cu intenţie". De asemenea, s-a hotărât că deciziile Colegiului CNSAS devin publice după ce sunt publicate în "Monitorul Oficial", această instituţie având obligaţia de a publica hotărârile în termen de trei zile din momentul în care le primeşte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite