Ioan Rus, despre referendum: ”S-a făcut mai mult emoţional, au existat presiuni de peste tot”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Rus
Ioan Rus

Referendumul pentru suspendarea preşedintelui s-a făcut mai mult emoţional decât raţional şi au existat presiuni de peste tot în acest sens, a declarat, duminică seara, fostul ministru de Interne Ioan Rus.

Ioan Rus a reafirmat că nu s-a opus organizării referendumului din 29 iulie, dar a explicat, la acel moment, că un astfel de demers nu putea avea şanse de izbândă, ci, mai mult, "efecte perverse", fiind puţine şanse să fie adunaţi oameni pentru cvorumul necesar.

Fostul ministru de Interne a susţinut, la Realitatea tv, că premierul Victor Ponta, un politician despre care se va mai vorbi mult timp, "era atacat din toate părţile", fiind implicat între altele în subiectul plagiatului la teza de doctorat.

El a adăugat că primul-ministru s-a opus demisiei sale din funcţia de ministru de Interne.

Ioan Rus a spus totodată că nu trebuia să-l numească pe liberalul Radu Stroe "şmecheraş", ci "tată de şmecheraş".

"Eu nu am fost foarte fericit de ideea în sine de a organiza acest referendum, pentru că ştiam, păstrez relaţii, am scrisori de la miniştrii de Externe, (...) ceea ce se întâmplă în exteriorul acestei ţări vizavi de noi înşine. Şi le-am explicat colegilor mei că la alegerile locale am avut 10,4 milioane de participanţi, în condiţiile în care au fost şi pedeliştii şi ungurii la vot, în condiţiile în care am avut 200 de candidaţi, fiecare cu o dorinţa proprie de câştig. (...) Era extrem de puţin probabil ca la un referendum să adunăm 9 milioane şi câţi oameni ne trebuia să facem cvorum. Şi atunci nu m-am opus, dar am explicat - nu cred că izbândim, nu cred că ne iese, cred că vor fi efecte perverse acestei activităţi din interior şi în exterior.

Mă rog, presiunea asupra primului-ministru a fost atât de mare ... (...) Şi am intrat într-un fel de discuţii contraproductive ale căror rezultate se văd: reacţiile internaţionale şi în plan intern", a argumentat social-democratul.

Întrebat de unde au venit aceste presiuni, Ioan Rus a răspuns că "de peste tot".

În opinia sa, preşedintele Traian Băsescu are "o foarte mare problemă" care se vede în toate sondajele referitoare la procentele pe care le are - 12-15 la sută - el "fiind cel care a generat această situaţie".

"Atâta tot că noi poate ar fi trebuit să acţionăm mult mai raţional şi mult mai puţin emoţional. Am fost depăşiţi de evenimente şi emoţionalul a fost cel care a dictat şi de la PSD şi de la PNL şi de la PC, de peste tot", a adăugat Rus.

El îi sfătuieşte pe liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, să coabiteze cu preşedintele Traian Băsescu, pentru că războiul nu este o soluţie, iar România trebuie să intre în normalitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite