Ioan Ghişe îi trimite pe ziarişti la psihiatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziariştii ar urma, să aibă „carte de jurnalist”, să fie atestaţi o dată la trei ani şi să fie examinaţi psihologic anual, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de liberalul Ioan Ghişe.

El vrea să pedepsească delictele de presă, pe care le defineşte suficient de vast pentru a face posibilă orice interpretare: „inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi au cauzat o daună materială sau morală unei persoane". Răspunderea pentru producerea delictului de presă revine reprezentanţilor autorităţilor publice, prin transmiterea de informaţii eronate, dar şi proprietarilor de ziare, televiziuni sau radiouri, precum şi editorului sau autorului. Amenzile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 6 şi 12 salarii medii pe economie. Patronii ar putea fi pedepsiţi cu amendă de până la trei salarii medii pe ţară pentru publicarea unor produse jurnalistice care nu provin de „jurnalişti atestaţi".

Ghişe mai propune înfiinţarea unui organism de supraveghere şi sancţionare a delictelor de presă. Acesta ar urma să fie format din reprezentanţi ai patronatelor mijloacelor de presă. Printre atribuţii ar fi şi aceea de a suspenda din profesie jurnaliştii în cazul săvârşirii unor infracţiuni.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat că iniţiativa nu are susţinerea partidului. Ioan Ghişe nu este la prima tentativă de acest gen, Senatul aprobând un proiect semnat de el împreună cu Gheorghe Funar care propunea o pondere egală între ştirile pozitive şi cele negative. Legea a fost declarată neconstituţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite