Ioan Botiş încolţit de femeile din PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sulfina Barbu l-a criticat pe Ioan Botiș pentru iniţiativa de a reduce concediul maternal
Sulfina Barbu l-a criticat pe Ioan Botiș pentru iniţiativa de a reduce concediul maternal

Ministrul Muncii a venit ieri în faţa colegelor din partid cu trei variante referitoare la indemnizaţiile pentru mame. Discuţiile nu s-au soldat cu nicio decizie și vor fi reluate în cadrul Coaliției. Propunerea de reducere a concediului maternal la maximum 12 luni a iscat nemulţumire și în rândul UDMR şi UNPR.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat pentru „Adevărul" că ministerul susţine oficial varianta ca indemnizaţia pentru mame să fie plătită pentru doar 12 luni.

Citeşte şi:
Ministrul Muncii: „Guvernul nu oferă fericire, ea trebuie căutată în muncă"

Părintele poate alege să rămână doi ani în concediu pentru creşterea copilului, însă va primi indemnizaţie numai pentru primele 12 luni de pauză. În acest caz, valoarea indemnizaţiei rămâne între 600 şi 3.400 de lei, cum este plafonată acum. Aceasta a fost una dintre propunerile prezentate ieri de Botiş femeilor din PDL care au catalogat drept nerealistă varianta de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei.

În prima variantă, după cele 12 luni plătite, părintele primeşte un stimulent de 500 de lei dacă se întoarce la muncă, din prima lună în care îşi reia activitatea. Prima de 500 de lei ar putea fi acordată şi în cazul în care părintele decide să revină la serviciu înainte de cele 12 luni.

Ministrul Botiş estimează că peste 70% din părinţii aflaţi în concediu pentru creşterea copilului vor alege să revină la muncă. Alte variante propuse de Botiş sunt menţinerea actualei perioade de doi ani pentru acordarea indemnizaţiei, însă cu plafonarea acesteia la maximum 1.000 sau 1.500 de lei, faţă de 3.400 de lei în prezent. Mamele care se vor întoarce mai devreme la muncă vor primi doar 100 de lei lunar.

Chiar dacă în cadrul discuţiilor cu parlamentarii PDL Botiş s-a arătat dispus să negocieze, după întâlnirea de la Parlament el a declarat că ia în calcul doar prima variantă.  

Bâlbe în PDL

„Femeile din interiorul PDL s-au arătat contrariate de propunerea Ministerului Muncii. Sulfina Barbu, şefa organizaţiei de femei din PDL, a declarat ieri că nu susţine reducerea perioadei concediului de creştere a copilului la un an. Şi deputatul Raluca Turcan a criticat propunerea lui Botiş. Femeile nu au unde să‑şi lase copiiï după primul an şi nu cred că în viitorul apropiat vor fi condiţii pentru ca perioada de concediu să fie redusă", a declarat Turcan.

Luni, după şedinţa conducerii PDL, Cristian Boureanu a declarat că partidul l-a mandatat pe Botiş să ducă la capăt propunerea de reducere a concediului maternal. Raluca Turcan a afirmat însă ieri că Biroul Permanent nu a stabilit nimic în acest sens. Boureanu susţine altceva.

„A fost un vot în unanimitate la BPN pentru ca noi să susţinem acest punct de vedere. Premierul ne-a transmis că Botiş are mandat să modifice legea în acest sens", a precizat Boureanu.

UDMR cere alte soluţii

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că va solicita, mâine, într-o reuniune a Coaliţiei, căutarea unor variante alternative. „În primul rând, trebuie să discutăm, eventual, o reducere a acestei limite maxime, de la 3.400 la un nivel în funcţie de posiblităţi, la cât ar putea să dea bugetul.

În al doilea rând, să dăm posibilitatea, fără a impune însă acest lucru, ca o mamă care vrea să revină mai devreme din concediu şi să lucreze să primească acei 500 de lei, dar să fie decizia ei", a spus Borbely după discursul pe care l-a avut în cadrul Forum Invest, la care „Adevărul" a fost partener media. ; A contribuit Andreea Ofiţeru

Mamele care sunt deja în concediu pot fi afectate

Şeful Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda (PDL), a precizat că scăderea sumelor încasate de mame sau reducerea perioadei în care aceste indemnizaţii vor fi plătite se pot aplica şi mamelor care se află deja în concediul de creştere a copiilor.

Ce economii face statul

În septembrie, în România existau 200.200 de părinţi care primeau indemnizaţie pentru creşterea copiilor de până la doi ani sau până la trei ani (în cazul micuţilor cu handicap). Cu peste 10% mai mulţi beneficiari decât în septembrie 2009.  Dacă se va aplica varianta cu indemnizaţia la valorile actuale şi acordate pe o perioadă redusă la 12 luni, statul ar putea economisi cel mult  220 de milioane de euro anual.

În varianta cu plafonul maxim al indemnizaţiei coborât la 1.500 de lei şi conservarea la 100 de lei a stimulentului de întoarcere, ar fi afectate mămicile cu venituri mari. Potrivit ultimei statistici referitoare la valoarea indemnizaţiilor, 124.000 de părinţi primeau în martie suma minimă, de 600 de lei, aproximativ 2.500 de persoane încasau indemnizaţia maximă, 9.500 de mămici primeau între 2.000 şi 3.000 de lei, iar 55.000 luau între 600 şi 2.000 de lei. Bugetul de stat nu ar economisi în această variantă nici măcar 50 de milioane de euro pe an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite