Introduceţi votul prin corespondenţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care nu se poate vota în altă localitate decât cea de domiciliu, votul prin corespondenţă se impune ca o măsură necesară Politicieni şi politologi spun că votul

În condiţiile în care nu se poate vota în altă localitate decât cea de domiciliu, votul prin corespondenţă se impune ca o măsură necesară

Politicieni şi politologi spun că votul prin corespondenţă este oportun, dar de frica fraudărilor nu implementează sistemul.

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a explicat că la discuţiile pe marginea uninominalului reprezentanţii partidelor politice au eliminat rapid din discuţie votul prin corespondenţă.

"Motivul invocat a fost că se poate frauda foarte uşor. Lipsa de încredere reciprocă a dus la rapida desconsiderare a acestei soluţii", spune Pârvulescu.

"Motivul pentru care şi în alte părţi se votează la domiciliu este securizarea votului. Listele suplimentare nu existau în alte ţări în afara României. Trebuia să se găsească o compensare pentru aceste liste suplimentare şi aceasta a fost votul la domiciliu.

O soluţie ar fi fost votul prin corespondenţă, dar a fost repede scos din discuţie de către politicieni", a mai spus Pârvulescu.

Opiniile politicienilor

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu găseşte îndreptăţită legea votului prin corespondenţă, deşi tardivă pentru alegerile din 2008.

"Este târziu pentru votul prin corespondenţă. Chiar pentru românii din străinătate cu acte în regulă, votul la consulate sau la ambasade poate fi complicat din cauza distanţelor mari, a deplasărilor", spune Antonescu. El consideră că votul prin corespondenţă ar fi justificat datorită numărului mare de cetăţeni în afara graniţelor.

Solicitat să comenteze tehnica mult mai riguroasă de vot impusă de votul uninominal, vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că acesta este un efect al legii. "Mi se pare un lucru normal. Decurge din natura votului. Nu mai avem de-a face cu votul pe listă, unde contează partidul şi unde se putea da un vot pentru un candidat din orice parte a ţării.

La votul uninominal votăm ca la alegerea primarilor sau a preşedinţilor de Consiliu Judeţean. Este normal ca pentru un candidat să voteze doar cei arondaţi unui colegiu. Altfel, gândiţi-vă la cazul Ştefăneşti! Ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat asemenea prevederi?! Fiecare candidat ar fi putut să îşi mobilizeze simpatizanţii în autobuze şi să îi aducă să voteze", spune Crin Antonescu.

"Dacă te interesează votul, stai acasă"

Roberta Anastase, europarlamentar PDL, consideră şi ea că restricţiile derivă din natura legii. "Nu mi se pare nimic în neregulă. Cei care candidează în colegii sunt aleşi pe acelaşi principiu ca primarii", declară ea. \

Comentând imposibilitatea votului în deplasare, ea adaugă că dacă te interesează votul, rămâi acasă şi votezi. În privinţa votului prin corespondenţă, Anastase a precizat că una din probleme este securizarea votului.

Mircea Geoană: "Este puţin nedrept"

Preşedintele PSD Mircea Geoană susţine că măsura este nedreaptă. "Votul uninominal are o filosofie diferită. Nu oricine poate vota pentru oricine. Este nedrept pentru cei care nu sunt în localitate. Este de nerezolvat dilema asta. Riscăm să avem un colegiu în care să nu mai voteze 70.000 de alegători, ci 100.000 şi asta ar introduce o inechitate între candidaţi. Nu cred că legiuitorul a fost cu rea-credinţă, pur şi simplu nu cred că a avut soluţii", declară Mircea Geonă.

Şefului PSD îi vine greu să creadă că votul prin corespondenţă poate fi o soluţie pentru alegerile din toamnă. Motivele? "Slaba infrastructură şi lipsa de încredere că nu poate fi fraudat".

"Eliminarea listelor suplimentare a avut loc în 2004. Nu văd motive pentru reintroducerea lor, mai ales că în experienţele trecute ele au fost un element perturbator şi au dat naştere la turismul electoral", declară Geoană.

Votul prin corespondenţă a fost repede scos din discuţie de reprezentanţii partidelor
Cristian Pârvulescu,
preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia

1,2 milioane de români

- din ţară nu vor putea vota în toamnă pentru că se află în altă localitate decât cea de reşedinţă în ziua votului.

Pieleanu: "Este o uşoară îngrădire"

Sociologul Marius Pieleanu spune că decizia de a vota în localitatea de domiciliu este o îngrădire a dreptului la vot.

"Este bine să disciplinăm electoratul. Cei care vor să voteze ar trebui să facă tot posibilul să voteze acolo unde au domiciliul. Sigur că este o uşoară îngrădire a dreptului la vot, dar este binevenită într-o democraţie proaspătă şi fragilă ca a noastră", susţine sociologul. "Când electoraul va dobândi conştiinţă, ea nu va mai fi necesară.

Votul prin corespondenţă este o soluţie viabilă, dar trebuie gândit bine pentru a se elimina posibilitatea de fraudă", afirmă Pieleanu.

Este normal ca pentru un candidat să voteze doar cei arondaţi unui colegiu. Altfel, gândiţi-vă la cazul Ştefăneşti!
Crin Antonescu,
vicepreşedinte PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite