"Intr-un fel reactionezi cand cineva are in mana un plic si altfel cand are altceva"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentariile oficialilor pe marginea incidentului de la Montreal au incercat de la bun inceput sa minimalizeze cele intamplate, chiar si in discutiile informale, denumite de regula "off the record".

Comentariile oficialilor pe marginea incidentului de la Montreal au incercat de la bun inceput sa minimalizeze cele intamplate, chiar si in discutiile informale, denumite de regula "off the record". In avionul prezidential, pe drumul dinspre Canada spre SUA, presedintele Ion Iliescu a spus ziaristilor ca pentru el cei cativa contestatari din Piata Romania nu reprezinta comunitatea romana din Canada. "Sunt niste persoane frustrate care nu s-au putut adapta". "Nu v-a fost frica?". "Mie? De ce sa-mi fie frica? Prin cate am trecut eu... Au fost unele si mai si...". "De ce nu ati vorbit cu ei? De obicei asa faceti". "Nu avea rost. Nu i-ati vazut, se putea vorbi cu ei? Mai rau ar fi fost". Surse din delegatie spun ca, inca inainte de plecare si pe tot parcursul drumului de la hotel la Piata Romania, insotitorii au incercat zadarnic sa-l convinga pe Ion Iliescu sa nu mearga la ceremonie. La Montreal au fost forte impresionante de securitate, formate atat din SPP-isti, cat si din ofiteri canadieni. Ambii directori ai SPP, Gabriel Naghi si Iulian Crainiceanu au fost pe teren, lucru rar in ultimii ani. Iulian Crainiceanu a supravegheat intrarea in Piata pe traseul presedintelui, in timp ce Gabriel Naghi a stat alaturi de alti ofiteri in spatele lui Ion Iliescu, cat timp a durat ceremonia, in zidul care l-a despartit pe presedinte de asistenta. Intrebat ulterior cum a fost posibil ca cineva sa apuce sa arunce cu ceva spre presedinte, Naghi a spus ca ofiterii sai au intervenit la timp, ei fiind cei care l-au izolat pe protestatar, iar hartia nu a atins capul lui Ion Iliescu. "Ce era sa-i facem unui om cu un plic in mana? Sunt atatia oameni care se apropie de presedinte cu un plic. Intr-un fel reactionezi cand cineva are o hartie in mana, in alt fel daca are altceva", a explicat Naghi, suparat ca SPP apare din nou in centrul atentiei dupa scandalul Pretor. SPP se autoprotejeaza:
Incidentul de la Montreal nu a fost un atentat
Incidentul de la Montreal, in care a fost implicat presedintele Iliescu, nu poate fi considerat o tentativa de atentat, ne-a declarat, ieri, colonelul Constantin Dobre, purtator de cuvant al Serviciului de Protectie si Paza (SPP). Colonelul Dobre ne-a spus ca a luat legatura cu directorul SPP, gen. Gabriel Naghi, aflat acum in Canada, si ca a aflat de la acesta ca presedintele Iliescu "nu a fost nici macar atins de acel plic" - adica de obiectul pe care protestatarul din Montreal l-a aruncat spre seful statului roman. Ieri seara urma sa revina la Bucuresti gen. Iulian Crainiceanu, directorul adjunct al SPP, care a fost si el la Montreal. Abia de la generalul Crainiceanu, SPP-ul ramas la Bucuresti va putea afla detalii despre ce s-a intamplat la Montreal, inclusiv natura obiectului care s-a aruncat spre presedintele Iliescu - sul de hartie, plic sau hot-dog? Pe siteul de Internet al SPP exista un material documentar referitor la atentatele comise de-a lungul istoriei in intreaga lume, documentar in care sunt incluse si doua incidente foarte asemanatoare celui de la Montreal: in anul 2001, ministrul suedez de Finante, Bo Ringholm, a fost lovit cu o prajitura, iar in 2002, secretarul general al NATO, lordul Roberson, aflat in vizita in Rusia, a fost "atacat" cu frisca. Atentatele din Romania sunt trecute in revista, pe pagina de Internet a SPP, incepand cu Tudor Vladimirescu si Barbu Catargiu (asasinati in 1821, respectiv 1862) si terminand cu Virgil Madgearu si Nicolae Iorga (asasinati in 1940). Despre incidentele in care au fost implicati demnitarii romani in ultimii 14 ani, documentarul SPP nu mentioneaza nimic. Cel mai cunoscut eveniment din aceasta categorie s-a produs in decembrie 2000, cand presedintele Emil Constantinescu a fost improscat cu cerneala (dupa acea intamplare, patru ofiteri SPP au fost retrasi de la misiuni). Alte evenimente similare l-au vizat chiar pe Ion Iliescu: in septembrie 1993, la Pitesti, un individ inarmat cu un cutit s-a aruncat in fata unei masini din coloana prezidentiala, iar in ianuarie 1994, la Timisoara, automobilul blindat al presedintelui Iliescu a fost lovit cu pietre. Un detaliu interesant este ca, in noiembrie 2002, cand presedintele Bush a venit la Bucuresti, agentii americani care il pazeau au confiscat, preventiv, de la spectatorii romani, un borcan cu zacusca, o conserva de pate, cateva kilograme de fructe (mere, portocale si grapefruit) si o multime de brichete. Ofiterii SPP (intariti cu efective sporite pe diurna marita si condusi chiar de cei doi sefi ai Serviciului) care il protejau pe Ion Iliescu nu au fost, acum trei zile, la Montreal, la fel de prevazatori si, in general, s-au dovedit chiar inutili, in ciuda aerelor importante pe care le afiseaza la iesirile publice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite