PDL acuză Opoziţia că instigă la violenţe în ziua votului pe moţiune. Înţepături între PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta

Cu două zile înainte de dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură, liderii Opoziţiei acordă şanse din ce în ce mai mici posibilităţii ca Executivul condus de Emil Boc să părăsească Palatul Victoria. Victor Ponta şi Crin Antonescu se înţeapă reciproc, iar PDL-ul acuză ambele partide că pregătesc autocare şi garnituri de trenuri pentru a aduce sindicalişti la mitingul din Capitală.

Mica ceartă dintre PSD şi PNL a fost declanşată de preşedintele social-democraţilor Victor Ponta. Acesta a declarat, luni, la începutul şedinţei BPN, că în timp ce alţi lideri ai opoziţiei au fost la "zece emisiuni la televizor", PSD a obţinut deja "zece" voturi pentru moţiune.

"Alţii au fost la zece emisiuni la televizor, noi ne-am făcut treaba. Cred că noi, în acest moment, am obţinut deja vreo zece voturi. (...) Noi am luat parlamentari, alţii au fost pe la televizor", a declarat preşedintele PSD, fără a spune explicit la cine se referă.

Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, i-a replicat liderului PSD, susţinând că acesta, prin comentariile pe care le face se situează cam pe lângă Andreea Pora.

"Daţi-mi voie să nu comentez acum acest lucru. Dar, în legăturtă cu acest gen de comentarii, i-aş putea spune domnului Ponta ce-i spun şi doamnei Pora, cam tot pe acolo", a declarat Antonescu.

Referitor la votul de miercuri pe moţiunea de cenzură, Antonescu a precizat că toţi parlamentarii liberali vor fi prezenţi la dezbatera moţiunii de cenzură şi vor vota în favoarea acesteia, exprimându-şi votul deschis, cine va proceda altfel urmând a fi exclus din partid.

Ponta: PNL nu poate da premierul. Propunerile liberalilor sunt neserioase

Referirile înţepătoare referitoare la liderul liberalilor au continuat pe blog. Acesta scrie se declară, într-o postare pe blog, "uimit" de propunerile făcute de liberali pentru eventualii prim-miniştri ai unui ipotetic guvern PSD-PNL.

"Cum anunţi la presă că ai trei propuneri de prim-ministru şi te aştepţi ca PSD chiar să te ia în serios? E ca şi când eu cumpăr ceva acţiuni la Microsoft şi fac o conferinţă de presă în care îl anunţ pe Bill Gates că am nişte propuneri pentru preşedintele CA-ului şi chiar mă mir că nu se conformează!", afirmă Ponta, în postarea de luni pe blogul personal.

El spune că nominalizările făcute de Antonescu au fost propuse fără ca acesta să ştie dacă respectivii iau în calcul o eventuală candidatură la funcţia de premier.

"Şi cum facem, tragem la sorţi dintre ei sau îi chemăm la interviu, eventual în week-end, când nu sunt la locul lor de muncă, în mod sigur mai confortabil decât cel de la Palatul Victoria! Şi dacă îi acceptăm noi, dacă acceptă ei şi dacă acceptă şi Băse (ce de «dacă») cu ce program şi cu ce oameni vor începe de mâine să guverneze România?", continuă Ponta.

Potrivit acestuia, propunerile făcute de Antonescu sunt atât "de neserioase" încât nici nu merită să fie comentate. "E ca şi când mâine mă duc eu să fiu procuror general în Uganda - ce contează că nu ştiu nici limba, nici sistemul şi nici pe cineva pe acolo; mă duc şi gata dacă mă propune Crin. Şi o să şi opresc criminaliatea în Uganda", mai scrie Ponta.

Victor Ponta pune sub semnul întrebării chiar "parteneriatul" cu PNL şi se arată sceptic în ceea ce priveşte acceptarea de către preşedintele Traian Băsescu a unei nominalizări de premier din partea PSD, în eventualitatea succesului moţiunii de cenzură.

"Sunt convins că şi un alt guvern al PDL cu aliaţii săi tot ar fi mai bine decât starea actuală. Cât despre noi, dacă trece moţiunea, vom face o propunere concretă, dar sunt realist şi ştiu că situaţia e foarte complicată. Dacă propunerea este bună sunt şanse minime ca Băsescu să o accepte", spune Ponta.

Crin Antonescu da declarat vineri că în care moţiunea de cenzură va fi aprobată, liderul PSD Victor Ponta ar putea deveni premier, încă că el nu agreează această idee.

Moţiunea de cenzură intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", iniţiată de opoziţie, a fost prezentată, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului. Textul moţiunii are 14 pagini. Textul moţiunii va fi dezbătut şi votat în data de 27 octombrie, cu începere de la ora 11.00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile.

Ponta: Decizia PDL-ului de a nu vota nici contra nici pentru moţiune, este "cel mai ticălos gest din 20 de ani de politică"

În ceea ce priveşte decizia PDL ca parlamentarii săi să nu voteze la moţiune, Ponta a declarat că este "cel mai ticălos gest din 20 de ani de politică".

"Înţeleg că o să blocheze manifestaţii doamna Udrea, probabil se va aşeza în faţa autobuzelor. Înţeleg că sunt foarte curajoşi şi au foarte multă încredere în propriii parlamentari şi nu-i lasă să voteze. O să îi apelăm cu cuvântul atât de drag doamnei Anastase: chiulangiii Parlamentului. Ei sunt plătiţi să vină în Parlament şi să nu voteze, să stea în bănci. Probabil oamenii vor trebui să-i forţeze să voteze sau să-şi dea demisia din Parlament", a mai declarat Ponta.

Dmocrat-liberalii au decis ca la dezbaterea moţiunii de cenzură parlamentarii PDL să rămână în sală, dar să nu voteze. 

PDL acuză PSD că instigă la violenţe în ziua moţiunii de centură

Ministrul Elena Udrea a declarat, duminică seară, că BPN al PDL va analiza dacă acţiunile de stradă din ziua moţiunii de cenzură pot fi stopate prin mijloace legale, iar dacă nu, trebuie să se ştie că majoritatea celor care vor ieşi în stradă sunt membrii de partid.

Această idee a fost susţnută şi de purtătorul de cuvânt al PDL, Gheorghe Flutur. Acesta a declarat luni, după şedinţa coaliţiei, că există "informaţii consistente şi concrete referitoare la instigarea la violenţă în ziua moţiunii". Acesta a acuzat organizaţiile judeţene ale PSD că "pregătesc zeci de autocare şi garnituri de tren cu delegaţii" pe care le vor trimite la Bucureşti pe 27 octombrie, ziua votului pe moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie.

Flutur a mai declarat că mutarea moţiunii în stradă arată faptul că nici măcar iniţiatorii ei nu cred că are şanse să treacă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite