"Întâiul pelerin al ţării" s-a băgat în faţă la moaştele Sf. Parascheva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii obişnuiţi au aşteptat 14 ore, Băsescu a sărit rândul cu ajutorul SPP

oficiată de ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
La Sfânta Liturghie a participat, spre surprinderea miilor de credincioşi, şi şeful statului, Traian Băsescu, sosit la Iaşi cu o seară înainte. Înconjurat de SPP-işti, Băsescu a dat mai întâi mâna cu pelerinii, întrebându-i cum le merge şi făcând poze cu admiratorii. După aceasta s-a închinat la moaştele Sfintei Parascheva. Puţin după ora 9, preşedintele a intrat în catedrală, unde era aşteptat de toţi participanţii la slujbă, preoţi şi politicieni. În urma şefului statului, jandarmii au închis uşile, nepermiţând accesul nimănui.
Timp de mai bine de două ore, şeful statului a asistat la slujbă. Deşi se grăbea să ajungă la Bucureşti, Băsescu nu a avut curajul să plece. În timp ce soborul de 50 de preoţi săvârşea Liturghia, preşedintele părea, la un moment dat, că nu mai are răbdare.
"M-am rugat pentru binele oamenilor…"
La coadă la moaştele Sfintei Parascheva, credincioşii au stat mai bine de 14 ore. A fost nevoie chiar şi de intervenţia ambulanţei, în câteva zeci de cazuri de leşin, datorat oboselii şi frigului. La un moment dat, când, după această aşteptare istovitoare, pelerinii erau aproape de raclă, între credincioşi şi Dumnezeu s-a interpus…SPP-ul. Aceasta pentru ca "întâiul pelerin al ţării", aşa cum îl numise pe Băsescu, cu câteva minute mai înainte, ÎPS Daniel, să se poată închina. În tot acest timp, cât preşedintele Băsescu a stat în faţa raclei, unii credincioşi se plângeau că "am stat ore întregi în frig, iar el vine aşa, peste noi…". "M-am rugat pentru toate cele bune, şi pentru oameni, şi pentru noi toţi", a mărturisit Băsescu. După acest moment, SPP-iştii au permis reluarea obiceiului ce durează de sute de ani: închinarea credincioşilor în faţa sfintelor moaşte.
Prezenţa lui Traian Băsescu în mijlocul miilor de credincioşi a transformat parcă mulţimea într-un miting electoral. Cu toţii au sărit să-l atingă pe preşedinte, spre disperarea SPP-ului. "Am auzit o doamnă strigând că vrea să mă sărute. Unde sunteţi, doamnă?…", a strigat, către mulţime, Băsescu. Femeia s-a apropiat şi l-a sărutat "cu evlavie" pe preşedinte. "Binecuvântând" mulţimea, şeful statului s-a urcat apoi în maşină şi a plecat. Plecarea lui Băsescu a readus liniştea credincioşilor, fiecare amintindu-şi pentru ce a venit: să se roage la moaştele Sfintei Parascheva.

Magnet pentru politicieni
An de an, de hramul Sfintei Parascheva, pe la Iaşi s-au perindat şefi de stat, candidaţi la alegerile prezidenţiale, miniştri şi importanţi lideri politici. Afluxul de politicieni era cu atât mai mare de 14 octombrie, cu cât era vorba de un an electoral. Aşa se face că, în 2004, la sărbătoare a participat şi Adrian Năstase. Nici preşedintele Emil Constantinescu nu a ratat, la rândul său, momentul. Acesta a fost prezent la Iaşi în 1996. În urmă cu doi ani, ministrul culturii, Răzvan Teodorescu, şi preşedintele, la acea vreme, al Camerei Deputaţilor, au fost şi ei la Iaşi. Cei doi "s-au înfruptat" primii din sarmale, în timp ce sutele de pelerini îi priveau cu jind peste gard, aşteptându-şi rândul. Anul trecut, Mona Muscă a împărţit pelerinilor sarmale, spre nemulţumirea şefilor oraşului, în opinia cărora "PNL-ul a acaparat Sărbătoarea Iaşiului".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite