Înjurăturile au fost interzise la parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii vor fi obligaţi să nu mai înjure şi să nu-şi mai jignească colegii şi să se supună regulilor de conduită civilizată sau de curtoazie. Prevederile sunt cuprinse în "Codul de

Deputaţii vor fi obligaţi să nu mai înjure şi să nu-şi mai jignească colegii şi să se supună regulilor de conduită civilizată sau de curtoazie. Prevederile sunt cuprinse în "Codul de conduită pentru deputaţi", care urmează să fie introdus în Regulamentul Camerei, alături de alte modificări ce vizează activitatea forului legislativ.
Codul îi va obliga pe aleşi să-şi declare călătoriile pe care le fac în străinătate pe banii unor sponsori - persoane fizice sau juridice - datele urmând a fi centralizate într-un registru special, publicat pe site-ul instituţiei. În plus, parlamentarii vor avea datoria să menţioneze orice interes personal care ar putea interacţiona cu acţiunile lor publice şi "să ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea unui asemenea conflict de interese". Codul de conduită mai face referire la integritatea, responsabilitatea, transparenţa în activitate, onestitatea şi exemplaritatea de care trebuie să dea dovadă deputaţii, obligându-i pe aceştia să ia decizii având în vedere doar interesul public, să nu acţioneze în scopul satisfacerii unui interes privat, al obţinerii unui beneficiu financiar sau material pentru ei sau familie. Cu toate acestea, textul nu cuprinde nicio sancţiune pentru cei care vor încălca principiile enunţate, menţionând doar că, în fiecare an, Comisia juridică de disciplină şi imunităţi va elabora o listă detaliată a situaţiilor, acţiunilor sau comportamentelor deputaţilor contrare principiilor enunţate în Codul de conduită, listă care va fi publicată şi pe site-ul Camerei. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a precizat, ieri, că proiectul de modificare a Regulamentului va fi dezbătut la mijlocul lunii octombrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite