Înghesuială la îngroparea reformei constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele sunt de acord că trebuie modificată Constituţia, dar fiecare vine cu o altă viziune asupra împărţirii puterii. Luptele politice riscă să arunce în derizoriu o discuţie serioasă

Partidele sunt de acord că trebuie modificată Constituţia, dar fiecare vine cu o altă viziune asupra împărţirii puterii. Luptele politice riscă să arunce în derizoriu o discuţie serioasă

Opţiunile exprimate de PNL, PSD şi PDL până acum sunt ireconciliabile: republică parlamentară sau prezidenţială. UDMR nu susţine revizuirea.

Comisia prezidenţială care analizează regimul politic şi constituţional trebuie să prezinte un raport asupra disfuncţiilor legii fundamentale până la 31 octombrie 2008.

"Este nevoie de o analiză a regimului constituţional. S-a ajuns să nu se poată numi un ministru fără să se ajungă la Curtea Constituţională", spune consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu.

Avramescu precizează că raportul Comisiei nu va urmări o agendă prezidenţială, ci va da un diagnostic în privinţa aplicării Constituţiei.

Comisia va încerca să răspundă la întrebarea dacă disfuncţiile create între instituţiile statului constituie o problemă de interpretare a Constituţiei sau se bazează pe erori de construcţie.

Avramescu susţine un regim prezidenţial

"Pe baza acestei analize, preşedintele va trage propriile concluzii", ne pune în gardă consilierul. Preşedintele Traian Băsescu s-ar putea decide pentru un regim prezidenţial sau parlamentar, precizează el. Cătălin Avramescu are propria sa viziune asupra reformei instituţiilor statului şi precizează că este vorba de o opţiune personală.

După părerea sa, în România funcţionează de fapt un regim semiprezidenţial atenuat, descris, de exemplu, de faptul că şeful statului aprobă numirea primului-ministru şi este şeful Armatei. Avramescu identifică în acest regim "un executiv bicefal" ale cărui disfuncţii pot fi adâncite de personalităţile liderilor politici en titre.

Potrivit lui Avramescu, reforma se poate face prin aplicarea riguroasă a principiului separaţiei puterilor în stat:într-un regim prezidenţial sau semiprezidenţial tare. "Executivul nu ar fi decis de legislativ, ci de cetăţeni, prin alegerea şefului executivului", explică Avramescu. Şeful guvernului ar fi şi şeful statului, într-un regim inspirat de cel american.

Avramescu crede în vocaţia "politicianului cetăţean". Regimurile parlamentare, spune el, sunt "practici politice de tip aristocratic", pe când republica se bazează pe tradiţia activismului public, a "cetăţeanului-soldat, care participă la treburile publice prin vot şi dezbateri".

"Noi am creat o clasă de boieri politici, care au intrat în politică în anii 1990. Remediul clasic, inventat şi aplicat de greci, romani şi de republica americană, este rotaţia oamenilor în funcţie", spune el.

PDL - republică semiprezidenţială

Emil Boc, preşedintele PDL, inspirat tot de experienţa politică a ultimilor ani, a spus că, de fapt, România funcţionează acum ca sistem parlamentar, în care Parlamentul are întâietate asupra liderului ales, prin vot uninominal direct - preşedintele.

Boc optează pentru regimul semiprezidenţial de tip francez în care cele mai importante prerogative revin preşedintelui. El consideră că modificarea regimului constituţional nu trebuie făcută numai de politicieni, ci trebuie convocat un referendum pentru a stabili dacă preşedintele trebuie ales de Parlament sau prin vot direct.

PNL, în favoarea unui regim parlamentar

PNL, prin vocea primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu, a făcut cunoscut că ar opta pentru regim parlamentar. El a invocat excesele instituţiei prezidenţiale, pe care a asemănat-o "modelului oriental, cu un lider atotputernic şi discreţionar".

PSD vrea să elimine imunităţile

PSD este rezervat faţă de schimbări de anvergură aduse Constituţiei, fostul preşedinte de onoare Ion Iliescu fiind un adversar al schimbărilor prea dese ale legii fundamentale.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a pronunţat însă pentru intervenţii "chirurgicale" pe Constituţie doar pentru revizuirea regimului imunităţilor.

S-a ajuns să nu se poată numi un ministru fără să se ajungă la Curtea Constituţională
Cătălin Avramescu, consilier prezidenţial

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite