Independent la Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul minister al viitorului Cabinet care va fi alocat unui independent este portofoliul de la Justiţie. PSD vede într-un independent o garanţie că dosarele politice vor fi instrumentate corect, iar PDL se fereşte de tentaţia justiţiară.

După ce patru ani, Justiţia a fost sub presiunea luptei anticorupţie şi a intereselor politice divergente, liderii politici ai coaliţiei de guvernământ au decis să scoată portofoliul de sub incidenţa politicului.

La negocieri, liderii PDL şi ai PSD au decis, fiecare din propriile motive, ca portofoliul să fie repartizat unei personalităţi din domeniul juridic care să nu aparţină niciunui partid politic.

De ce un independent

 “Niciun politician nu-şi poate imagina să ia portofoliul Justiţiei”, spun surse din PDL. Din tabăra cealaltă, social-democraţii spun că susţinerea unui independent este benefică în măsura în care instrumentarea viitoarelor dosare să nu poată fi imputată vreunuia dintre parteneri. PDL nici nu concepe ca PSD să revendice portofoliul, din cauza dosarelor politicienilor săi.

Pe de altă parte, “pentru a elimina orice tentaţie” din interiorul PDL, democrat-liberalii au fost de acord să renunţe la Justiţie. Unii dintre politicienii PDL privesc foarte pragmatic situaţia Justiţiei: “PSD are tot interesul ca dosarele din partid să fie judecate de independenţi, iar PDL are tot interesul ca această coaliţie să funcţioneze”.

Ce s-a spus la negocieri

Atât PDL, cât şi PSD şi-au enumerat propriile argumente în favoarea neutralităţii Justiţiei. PDL a spus la negocieri că un argument în favoarea unui independent la Justiţie ţine de obiectivul ridicării monitorizării României la capitolul Justiţie în 2009.

Acest obiectiv a fost expres cerut de către şeful statului, în toamna acestui an, tuturor partidelor parlamentare.
PDL intenţionează să ceară viitorului titular proceduri mai clare şi concrete în actul de justiţie, dar şi în activitatea tuturor înaltelor instanţe: Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiţie, Înalta Curte de Casaţie şi Curtea Consti­tuţională.

Numele vehiculate

Două nume au fost tot mai des auzite în ultimele zile: Monica Macovei şi Corneliu Bârsan, judecătorul României la CEDO. Politicieni din ambele partide spun că există “mulţi alţii” despre care se spune că ar putea ocupa portofoliul.

Victor Ponta susţine însă că Monica Macovei nu a fost niciodată o opţiune, nici măcar pentru PDL. „Doamna Macovei nu a fost niciodată în cărţi”.

De partea cealaltă, lideri PDL susţin că partidul nu a renunţat niciodată la a o considera drept o opţiune. Social-democraţii spun că numele Monicăi Macovei este de fapt o sperietoare pentru negocieri, în sensul în care, dacă negocierile ar pica, liderii PDL să poată spune public că PSD nu a vrut să depolitizeze Justiţia.

Macovei a declarat, zilele acestea, într-un interviu acordat ziarului austriac „Die Presse“, că nu este interesată de preluarea portofoliului Justiţiei. Întrebată dacă s-ar putea vedea din nou în fruntea Ministerului de Justiţie de la Bucureşti, Macovei a răspuns: “Mai degrabă nu”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite