Incident „aviatic“ româno-ungar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia maghiară susţine că autorităţile române nu i-au permis şefului statului ungar să aterizeze duminică laTârgu Mureş. Preşedintele maghiar Laszlo Solyom va veni astăzi cu maşina într-o vizită particulară în Ardeal, cu ocazia zilei de 15 martie.

Preşedinţia Ungariei a dat ieri publicităţii un comunicat în care anunţa că şeful statului maghiar, Laszlo Solyom, va fi prezent astăzi, la Nyerges, lângă Miercurea Ciuc.

Programată iniţial pe 15 martie, de ziua tuturor maghiarilor, vizita ar fi fost devansată cu o zi deoarece „autorităţile aeronautice române au retras permisiunea de aterizare a avionului prezidenţial”, conform unui comunicat de ieri al preşedinţiei maghiare, citat de agenţia ungară MTI.

Ştefan Petru Runcan, directorul aeroportului „Transilvania” din Târgu Mureş a declarat ieri că nu i s-a comunicat că autorizaţia de zbor pentru avionul preşedintelui ungar, care urma să aterizeze duminică pe aeroportul din Târgu Mureş cu un avion militar, ar fi fost retrasă. El nu a exclus posibilitatea ca MApN sau Autoritatea Aeronautică Civilă, abilitate să emită aprobări de survol, să nu fi permis aterizarea.

Autonomia, mărul discordiei

„Este problema autorităţilor române”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, joi, după şedinţa CSAT. Şeful statului fusese întrebat dacă MAE sau Preşedinţia ar fi recomandat preşedinţiei ungare să nu viziteze România.

Liderii UDMR găsesc „consternantă” decizia autorităţilor române de „a-l deconsilia” pe Laszlo Solyom să viziteze România. Fostul ministru al Mediului Attila Korodi consideră că relaţiile româno-ungare nu au mai fost la fel de tensionate din anii 1990.

„Tot ce s-a întreprins de către partea română, refuzul vizitei, este anormal. Să-l sfătuieşti să nu vină în România este puţin ciudat”, crede el, precizând că avem de-a face cu „o problemă diplomatică”. Relaţiile româno-ungare au fost marcate de dezbaterile asupra autonomiei Ţinutului secuiesc.

La ultima sa vizită în Ungaria, preşedintele Traian Băsescu a declarat că niciodată autonomia nu va fi aplicată în Ţinutul Secuiesc, în timp ce la aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele ungar spunea că nu va înceta să pună în discuţie acest concept.

La Nyerges, localitate de lângă Miercurea Ciuc, Laszlo Solyom va aduce un obelisc din lemn, pentru a cinsti un monument dedicat celor 100 de secui, martiri ai revoluţiei de la 1848. Preşedintele ungar răspunde unei invitaţii lansate de comunitatea maghiară în octombrie anul trecut.

Preşedintele ungar vrea să vină cu o aeronavă militară

Directorul Autorităţii Aeronautice Civile din cadrul Ministerului Transporturilor, Adrian Vasilache, susţine că aeronava preşedintelui Ungariei este militară, şi din acest motiv aprobarea de intrare în România trebuie să o dea Ministerul Apărării Naţionale.

"Aeronava preşedintelui ungar era una militară şi aprobările de zbor le dă Statul Major al Armatei, în baza unei înştiinţări de la Ministerul Afacerilor Externe. Nu intră în sfera de competenţă a Autorităţii Aeronautice Civile Române survolul avioanelor militare ale altor ţări", a declarat ieri Adrian Vasilache. Ministerul Apărării Naţionale a refuzat să comenteze situaţia, dar legislaţia României este limpede în acest sens.

Legea 257 / 2001 “privind modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei” precizează că aeronavele de stat străine, inclusiv cele militare, au nevoie de autorizare de la Ministerul român al Apărării pentru orice activitate în spaţiul aerian al României – intrare, modificare de traiectorie, aterizare sau decolare.

Dacă nu există această autorizare, statul român poate lua împotriva aeronavei străine măsuri care pot merge până la “executarea focului de nimicire” cu aviaţia de luptă sau cu mijloacele antiaeriene de la sol. (Mihai Diac)


Este problema autorităţilor române.
Traian Băsescu
preşedintele României

Dacă s-ar aplica descentralizarea reală, autonomia va fi mult mai aproape de ceea ce crede preşedintele că nu se poate.
Attila Korodi
secretarul grupului UDMR din Camera Deputaţilor

image
image
image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite