Începe bătălia pentru desenarea colegiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi Emil Boc vor să traseze colegii electorale care să-i avantajeze
Kelemen Hunor şi Emil Boc vor să traseze colegii electorale care să-i avantajeze

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea comasării alegerilor. Puterea şi-a asigurat o majoritate clară în comisia care va face harta electorală.

Comasarea alegerilor locale şi parlamentare, pentru care Guvernul Boc şi-a angajat, ieri, răspunderea în Parlament, vine la pachet cu redesenarea colegiilor electorale.  În acest fel, PDL atinge o dublă ţintă. Pe de o parte, alegerile locale vor avea loc în aceeaşi zi cu cele parlamentare şi primarii partidului vor avea un grad sporit de mobilizare. Pe de altă parte, prin redesenarea colegiilor, edilii vor putea fi grupaţi în aşa fel încât să aducă un beneficiu maxim partidului.

Pentru a nu avea emoţii, Puterea şi-a asigurat opt din cele 12 locuri din comisia care va trasa colegiile electorale. În mod normal, algoritmul parlamentar ar fi permis partidelor din arcul guvernamental să aibă o majoritate de un singur vot diferenţă. Însă Guvernul a schimbat calculele printr-un articol din legea pentru care şi-a asigurat răspunderea introducând regula potrivit căreia fiecare grup parlamentar va avea câte doi reprezentanţi.

Din tabăra Puterii fac parte patru grupuri parlamentare (PDL, UNPR, UDMR şi minorităţi) iar din cea a Opoziţiei doar două (PSD şi PNL). La o diferenţă de patru voturi, Puterea nu va mai avea emoţii provocate de parlamentarii care vor lipsi. Comisia parlamentară va trimite propunerea Guvernului, cu cel puţin patru luni înaintea datei alegerilor, urmând ca Executivul să bată în cuie delimitarea printr-o hotărâre.

Cum va arăta ziua alegerilor

Alegerile din 2008, primele desfăşurate în sistem uninominal,  au dovedit cât de importantă este trasarea colegiilor. PNL, PSD şi UDMR s-au aliat împotriva PDL şi au stabilit o hartă care să le avantajeze. Secretul succesului:  gruparea primarilor dintr-un anumit partid în colegiile pe care candidau greii formaţiunii respective.

Noul act normativ schimbă regulile şi în privinţa înscrierii în competiţia electorală. O persoană nu poate candida şi pentru o funcţie locală (preşedinte de consiliu judeţean, primar) şi pentru Parlament. Atât timp cât alegerile erau separate,mulţi politicieni îşi încercau întâi şansa la alegerile locale, dar îşi păstrau ca soluţie de rezervă candidatura la parlamentare. Acum, mulţi dintre aceştia vor fi nevoiţi să opteze, clar, pentru una dintre variante.

Legea comasării va schimba peisajul şi în ziua votării. Alegătorii vor primi şase buletine de vot : pentru Camera Deputaţilor, Senat, preşedintele CJ, consiliul judeţean, primar, consiliul local. Vor exista trei urne de vot: una pentru Camera Deputaţilor şi Senat, una pentru preşedintele consiliului judeţean şi pentru consiliul judeţean şi una pentru primar şi consiliul local. Lucrurile vor fi complicate de faptul că va exista o singură comisie de numărătoare a voturilor, care va face munca pe care ar fi făcut-o un număr dublu de oameni în cazul alegerilor separate.

Când vor avea loc alegerile

Coaliţia nu a decis, încă, dala alegerilor comasate dar termenul cel mai vehiculat este noiembrie 2012. Potrivit Constituţiei, alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului.

USL depune moţiune de cenzură

Liderii USL au anunţat, ieri, că vor depune o moţiune de cenzură, după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea comasării alegerilor locale şi parlamentare. Premierul Boc a prezentat legea într-un discurs de câteva minute în plenul Parlamentului, fără a oferi detalii suplimentare. Procedura aleasă de Executiv presupune ocolirea dezbaterii parlamentare, pentru că legea nu va fi discutată pe articole. Va exista un singur vot, cel pentru moţiunea de cenzură, programată pentru 22 decembrie. Dacă moţiunea este aprobată, guvernul este considerat demis, dacă moţiunea este respinsă legea intră în vigoare.

Ce prevede legea comasării

- Alegerile locale din 2012 vor avea loc la data alegerilor parlamentare.
- Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi judeţeni în funcţie îşi exercită mandatul până la data validării noilor aleşi.
- Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat vor avea loc în colegiile uninominale delimitate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea unei comisii parlamentare  constituite din câte doi reprezentanţi ai fiecărui grup parlamentar.
- O persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean şi pentru un mandat de deputat sau de senator.
- În secţia de votare vor fi trei urne: una pentru Camera Deputaţilor şi Senat, una pentru preşedintele consiliului judeţean şi pentru consiliul judeţean şi una pentru primar şi pentru consiliul local.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite