Imunitatea lui Adrian Severin, la judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European va lua în discuţie azi cererea de ridicare a imunităţii eurodeputatului. Comisia va face apoi o recomandare plenului Legislativului de la Bruxelles, care va decide prin vot dacă Severin să fie anchetat.

Ridicarea imunităţii lui Adrian Severin a fost cerută de DNA, sub suspiciunea de luare de mită şi de trafic de influenţă. Cererea, transmisă la 5 aprilie de Ministerul Justiţiei preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, a venit după ce Severin a fost implicat în ceea ce presa a numit „scandalul euroşpăgii".

Potrivit procedurii, o astfel de cerere este mai întâi prezentată într-o şedinţă a plenului PE, iar apoi este trimisă comisiei pentru Afaceri Juridice. Eurodeputatul în cauză se poate apăra, cu documente, printr-o cerere de apărare a imunităţii. Prezenţa sa la comisie nu este obligatorie, putând fi reprezentat de un alt eurodeputat. După dezbatere, membrii Comisiei recomandă plenului adoptarea sau respingerea cererii de ridicarea a imunităţii. Verdictul aparţine plenului, care îşi va da votul fie în această sesiune, fie abia după vacanţa parlamentară care începe la mijlocul lunii iulie.

Potrivit legislaţiei europene, eurodeputaţii beneficiază de imunitate pe teritoriul naţional pe durata sesiunilor Parlamentului European.Pe teritoriul oricărui alt stat membru al UE, ei nu pot fi supuşi detenţiei şi nici trimişi în judecată.

Adrian Severin nu a putut fi contactat pentru a preciza dacă se va prezenta la comisie ca să-şi susţină nevinovăţia.

Severin s-a agăţat de scaunul din PE

Către sfârşitul lunii martie, ziarul britanic The Sunday Times a scris că trei europarlamentari au acceptat 100.000 de euro pe an de la nişte reprezentanţi ai unor firme de lobby pentru a amenda proiectele directivelor UE cu privire la sectorul bancar. În plasa lobbiştilor, care erau, de fapt, reporteri ai publicaţiei menţionate, au căzut Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) şi Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven). La scurt timp, The Sunday Times a prezentat cel de-al patrulea caz, în care era vorba despre europarlamentarul spaniolul Pablo Zalba Bidegain.

Scandalul nu a rămas fără urmări. Eurodeputaţii austriac şi sloven au demisionat, iar Parlamentul European a decis să revizuiască regulile pentru lobbişti şi să înăsprească codul de conduită al europarlamentarilor. Adrian Severin a demisionat din PSD la insistenţele liderului social-democrat, Victor Ponta, dar a refuzat să se retragă din Legislativul European, în ciuda cererii exprese adresate de preşedintele Jerzy Buzek. Decizie pentru care a fost „primit" cu fluierături în plenul PE. Eurodeputatul a părăsit doar grupul socialiştilor europeni, activând ca europarlamentar neafiliat. Ca urmare, şi-a pierdut locul pe care-l ocupa în sala de plen şi a fost mutat în spatele sălii, între Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite