Imaginea PSD, plătită cu 20.000 de dolari pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 20.000 de dolari pe lună, timp de un an, PSD şi-a „ferchezuit“ imaginea în faţa americanilor, printr-un act încheiat de PSD pe vremea când era condus de Mircea Geoană. Contractul încheiat în perioada mai 2009-mai 2010 a expirat exact cu două luni înainte ca Mircea Geoană să anunţe fastuos că va efectua o vizită în SUA.

Prin documentul pus la dispoziţia „Adevărul" de reprezentanţii Institutului pentru Politici Publice (IPP) şi semnat de social-democratul Valeriu Zgonea, în numele Secretariatului General al PSD, firma de lobby „Global Policy Initiatives" (GPI) se angaja să le ofere consultanţă social-democraţilor pe probleme de comunicare, strategii guvernamentale, planificare şi relaţii publice.

Pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu SUA, PSD era sfătuit să cultive legături printre liderii americani şi factorii de decizie. Totodată, social-democraţii erau consiliaţi să colaboreze „într-o manieră strategic-agresivă cu partenerii democraţi". Să îi informeze pe politicienii americani în privinţa PSD, să promoveze agenda social-democraţilor şi să caute suport pentru aceştia în interiorul administraţiei Obama sunt câteva dintre obiectivele pe care firma de consultanţă se angajează să le onoreze la finalul contractului având ştampila „Secretar general/ Consiliu Naţional/ Partidul Social Democrat".

Alt rezultat trecut în „caietul de sarcini" este crearea unei „imagini publice" a PSD la Washington, printr-o strategie media globală, bine pusă la punct. Sfaturile au avut şi un preţ: 20.000 de dolari pe lună, din mai 2009 până în mai 2010.

La două luni după expirarea contractului, liderul PSD Mircea Geoană, în calitate de preşedinte al Senatului, nemaifiind preşedinte PSD, a anunţat printr-un comunicat că va efectua o vizită oficială importantă în SUA, între 20-30 iulie 2010, unde urma să se întâlnească, printre alţii, cu liderul Senatului SUA, Harry Reid, cu directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, dar şi cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Philippe Le Houérou. Întărirea dimensiunii parlamentare a Parteneriatului Strategic Româno-American, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii români pe teritoriul SUA, criza economică şi posibile soluţii de ieşire din criză, securitatea energetică a Europei şi sistemul de apărare antirachetă au fost câteva dintre temele pe care Geoană urma să le abordeze în discuţiile cu liderii americani, potrivit aceluiaşi comunicat.

În opinia directorului adjunct al IPP, Adrian Moraru, deşi astfel de contracte nu reprezintă nimic ilegal,  maniera în care politicienii se folosesc de „roadele" activităţii de lobby sunt discutabile. „Problema cu vizitele acestea în străinătate este că, în general, oficialii români se comportă de parcă se duc pentru că cineva de acolo arde de nerăbdare să-i primească. Contractele de lobby pe care politicienii le încheie cu diverse firme sunt perfect legale. Păcat că nu sunt registre de evidenţă a activităţilor de lobby şi în România, ele nefiind reglementate prin lege. Interesant ar fi dacă şi la Moscova s-ar aplica o astfel de lege, care i-ar pune în dificultate pe domnii Guşă sau Geoană", a susţinut directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru.

Extras din contractul semnat de PSD cu firma de consultanţă Global Policy Initiatives

image



Geoană: „Acuzaţiile calomnioase!"

Potrivit unui punct de vedere trimis de cabinetul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, singurul contract încheiat între PSD şi o firmă din SUA în 2009 a fost unul legat de consultanţă politică şi electorală, pe perioada campaniei pentru Preşedinţie, încheiat de directorul de campanie de la acea vreme şi trezorierul partidului.

„Singura vizită efectuată de Mircea Geoană în 2010 în SUA a fost una de lucru, în luna iulie, dată la care Mircea Geoană nu mai deţinea funcţia de preşedinte PSD. Menţionăm că agenda vizitei şi întâlnirile au fost perfectate exclusiv în urma demersurilor oficiale întreprinse de către Cabinetul Preşedintelui Senatului, pe canale politice şi diplomatice bilaterale", se mai arată în punctul de vedere de la cabinetul lui Geoană, care califică drept „acuzaţii calomnioase" asocierile vizitelor cu contractul de lobby. Valeriu Zgonea nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

224 de mii de dolari a costat contractul de consultanţă încheiat în 2009.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite