Iliescu - sărbătorit, Diaconescu - ignorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Sf. Ion, pesediştii, mai puţini decât în alţi ani, s-au strâns la uşa lui Iliescu. Pe la Diaconescu nu a trecut decât Constantinescu. Fostul preşedinte Ion Iliescu a primit

De Sf. Ion, pesediştii, mai puţini decât în alţi ani, s-au strâns la uşa lui Iliescu. Pe la Diaconescu nu a trecut decât Constantinescu.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a primit felicitările colegilor de partid, ale colaboratorilor şi simpatizanţilor la biroul său din strada Atena. Spre deosebire de petrecerile sale onomastice din alţi ani, la care simpatizanţii încingeau hore sau cântau romanţe, de data aceasta a fost vorba de o reuniune restrânsă.

Presa a asistat, ca niciodată, la toate primirile şi discuţiile dintre Ion Iliescu, Năstase, Geoană şi Corlăţean. Primele minute ale aniversării au fost alocate unei conversaţii amicale cu toţi ziariştii. "Am văzut previziunile ghicitorilor în stele pe 2008", spunea Ion Iliescu referindu-se la faptul că anul electoral în care am intrat, aşa cum estimează şi astrologii, va fi tensionat.

"Pe mine mă interesează doar soarta PSD, în ce măsură va reuşi să se trezească", pentru că, spunea el, România are nevoie de o stângă puternică, "nu de ciondăneli şi săgeţi". Neobişnuit de familiar, fostul preşedinte le-a destăinuit ziariştilor că doamna Nina îl aşteaptă spre seară cu tort, că este pasionat de blogul său, că deja fusese felicitat de un fost coleg de liceu de la Spiru Haret şi că trebuie să îl sune şi să îl felicite şi pe Ion Diaconescu, tizul său. Biroul era deja ticsit de flori, numai flori scumpe, trandafiri, orhidee şi liliac alb.
Cadoul pesediştilor: "unitate"


În anticameră, pe masă era deja instalat un tort cu glazură de trandafiri de marţipan. Adrian Năstase, în pulovăr gri, aştepta, în fostul său birou, să intre şi să îl felicite pe Ion Iliescu. "Este nevoie de o întărire a stângii", i-a dat dreptate Adrian Năstase lui Ion Iliescu, după urări şi după ce a pus pe masă cadoul. Un studiu despre mâini în sculptura lui Rodin. "Ce faci, dle preşedinte?", a întrebat preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, ajuns la cea de-a 14-a aniversare onomastică a lui Ion Iliescu.


"Iliescu, cel mai înţelept"


"Ion Iliescu este cel mai experimentat şi mai înţelept dintre politicienii români", a spus liderul PSD, Mircea Geoană, presei, aflat între fostul preşedinte şi Titus Corlăţean. Sosit puţin după prânz, Geoană a spus că 2008 va fi anul stângii, dacă membrii PSD vor strânge rândurile şi vor fi uniţi. "Este momentul stângii şi în Europa, şi în lume", a intervenit şi Titus Corlăţean. Discuţia despre viitorul stângii şi al PSD a fost stârnită de cadoul lui Mircea Geoană - o carte a economistului american, cunoscut pentru poziţiile sale antiglobalizare şi FMI, Joseph Stiglitz. Întrebaţi dacă vor putea să-l dovedească pe Traian Băsescu în 2009, Ion Iliescu şi Mircea Geoană au răspuns ca unul.


Comunicate omagiale pentru Ion Diaconescu


La ţărănişti, de Sfântul Ion a fost linişte. Spre diferenţă de anii guvernării, când preşedintele de onoare Ion Diaconescu era sărbătorit de miniştri, simpatizanţi şi zeci de foşti deţinuţi politici, anul acesta, în premieră, PNŢCD nu a mai organizat nimic la partid.

Omul de afaceri Marian Miluţ, liderul PNŢCD, a semnat un comunicat în care spune că pentru tot ce înseamnă Ion Diaconescu pentru PNŢCD, un simplu "La mulţi ani!" ar fi prea sărac. "Mulţumim, domnule preşedinte" este formula omagială cuvenită găsită de Miluţ, în comunicat. Ion Diaconescu a fost vizitat acasă de fostul preşedinte Emil Constantinescu şi felicitat telefonic, "printre primii", de Ion Iliescu şi de alţi colegi ai săi de partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite