Iliescu recomandă un acord PNL-PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, vrea să-l izoleze pe Traian Băsescu folosindu-se de liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu. Emil Constantinescu le recomandă

Preşedintele de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, vrea să-l izoleze pe Traian Băsescu folosindu-se de liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu. Emil Constantinescu le recomandă transparenţă

Ion Iliescu vrea să-l izoleze pe Traian Băsescu. Planul fostului şef de stat este să aducă PNL la aceeaşi masă cu PSD, într-o "înţelegere minimală". Strategia sa prevede identificarea unui "cadru de conlucrare parlament - guvern, care să asigure izolarea lui Băsescu". Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au fost intervievaţi de ziarul "Adevărul". Afirmaţiile lor le puteţi citi în ediţia de luni.

"Suntem pe locul doi. Am ajuns la o situaţie care arată că partidul nostru a trecut în toată această perioadă printr-o criză internă. Oamenii şi-au cam plecat grumazul în faţa dreptei şi au început să cocheteze cu dreapta în politica românească", a declarat Ion Iliescu.

"Este o mare greşeală", consideră el, pe care şi-o explică, pe de o parte, prin faptul că PSD se găseşte între doi adversari politici. "Pe de o parte sunt liberalii, care, din punct de vedere ideologic, sunt adversarii noştri. Dar au conturul lor bine definit, care poate să ne permită conlucrarea în interesul rezolvării problemelor în interesul naţional", spune fostul şef al statului.

Ion Iliescu afirmă că situaţia PSD din prezent diferă faţă de cea din 1996-2000, când partidul a câştigat după trei ani de opoziţie netă faţă de alianţa de guvernare CDR, PD. Fostul preşedinte consideră că faptul că PSD nu s-a aflat în opoziţie fermă şi apropierea de Traian Băsescu şi susţinătorii săi au afectat credibilitatea PSD şi au dus la o confuzie în electoratul tradiţional al partidului.

"Băsescu nu are scrupule"

"Dincolo avem de-a face cu Băsescu şi cei care-l susţin pe el", explică Ion Iliescu a doua opţiune. "PSD are de-a face cu doi adversari, dar trebuie să discearnă care este pericolul real pentru ţară. Eu cred că este Băsescu, prin trăsăturile de caracter şi prin politica pe care o face, prin acţiuni care duc la instabilitate internă şi la bulibăşeală generală", declară fostul şef al statului. "Adversarul principal al stabilităţii în România este Traian Băsescu şi susţinătorii lui", consideră Ion Iliescu.

"Deci, dintre cei doi adversari din faţa noastră, cel mai periculos este Băsescu. Nu are scrupule, nu are mamă, nu are tată, nu are nimic şi trece peste orice fel de criterii, doctrinare şi morale, trece peste tot ce vrei", spune Ion Iliescu.

"Trebuie găsite o cale şi o platformă de conlucrare pentru a apăra democraţia", spune Ion Iliescu.

Constantinescu: Acordul trebuie să fie transparent

"Un acord între PNL şi alte forţe politice, cu ideologii asemănătoare, ar trebui să fie explicit şi transparent în mod public şi să se refere la situaţii concrete, precum susţinerea unor obiective politice, cu termene precise", a declarat fostul preşedinte Emil Constantinescu. După părerea sa, în principiu, un asemenea acord ar trebui să delimiteze precis ideologiile celor două partide şi să se refere inclusiv la organizarea alegerilor generale din 2008.

Al treilea acord între stânga şi dreapta

Un acord între forţele de dreapta şi de stânga a mai fost semnat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 1996, între CDR şi PD, care au şi format o alianţă de guvernare, cu 60 la sută din voturi. Imediat după alegerile din 2000, Valeriu Stoica, preşedintele de atunci al PNL, a semnat un acord cu PSD, ulterior reziliat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite