Iliescu, lustrat. Băsescu scapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD este singurul partid care se opune adoptării legii lustraţiei. Comisiile juridice şi pentru drepturile omului au aprobat proiectul. Parlamentarii au eliminat textele care îi vizau pe Traian Băsescu şi pe Theodor Stolojan.

Deputaţii din comisiile juridice şi pentru drepturile omului au aprobat legea lustraţiei, aducând modificări faţă de textul votat de Senat în legislatura trecută. Ei au decis să elimine acele articole care făceau referire la preşedintele Traian Băsescu (fost şef al agenţiei NAVROM din Anvers) şi la eurodeputatul PDL Theodor Stolojan (fost director al Direcţiei valutare din Ministerul Finanţelor).

Deputaţii jurişti i-au scos însă din categoria lustrabililor pe şefii misiunilor comerciale române din străinătate şi pe persoanele cu responsabilităţi în domeniul operaţiunilor valutare.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda, a adus un amendament potrivit căruia persoanele care au făcut parte din structurile de conducere ale PCR nu vor mai putea activa în cadrul institutelor pentru studierea istoriei, cercetarea totalitarismului şi a crimelor comunismului, precum şi a Revoluţiei din decembrie 1989.

Propunerea acceptată de comisie loveşte direct în fostul preşedinte Ion Iliescu, care conduce Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Textul prevede că persoane lustrabile devin cei care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remunerate pentru aceasta în structurile PCR sau UTC. Cei care au făcut parte din aceste structuri vor avea interdicţie de cinci ani la funcţii publice numite şi alese. Persoanele care deţin orice funcţie aleasă vor putea să-şi termine mandatul, urmând ca interdicţia să funcţioneze în următorii cinci ani. În cazul persoanelor numite, mandatul încetează în 90 de zile de la adoptarea legii.

Printre cei care au fost susceptibili de a fi lustrabili s-a numărat şi premierul Emil Boc, acuzat că ar fi fost preşedintele Uniunii Studenţilor Comunişti din Cluj. Şeful Executivului a precizat însă că nu a deţinut nicio funcţie de conducere în UTC sau alte organizaţii, adăugând că susţine legea lustraţiei.

Raportul de forţe

Legea a fost aprobată cu 22 de voturi pentru, aparţinând PDL, PNL, UDMR, minorităţilor şi independenţilor. Deputatul PSD Florin Iordache este singurul care a votat împotriva legii, în vreme ce alţi cinci social-democraţi s-au abţinut. Iordache a admis că legea lustraţiei loveşte cel mai mult în PSD. El a declarat că partidul său va ataca actul normativ la Curtea Constituţională întrucât acesta încalcă dreptul de a alege şi de a fi ales, consfinţit de legea fundamentală. Legea lustraţiei va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţiilor, for decizional.

image

Cine va fi lustrat

-Cei care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remuneraţi pentru aceasta în PMR, PCR, UTC, UASCR.
-Deputaţii în Marea Adunare Naţională.
-Membrii consiliilor populare judeţene, municipale şi orăşeneşti.
-Membrii Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri.
-Conducătorii instituţiilor de presă sau de propagandă ai PCR.
-Persoanele din învăţământul de partid.
-Cei care au făcut parte din structurile organelor de Securitate sau au colaborat cu Securitatea, ca poliţie politică.
-Cei care au condus misiuni diplomatice sau consulare româneşti din străinătate.
-Magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist.
-Comandanţii din Inspectoratul General de Miliţie până la nivelul şefilor de post inclusiv.
-Comandanţii, adjuncţii şi ofiţerii anchetatori din centrele de detenţie politică şi lagărele de muncă forţată, secretarii de partid, precum şi ofiţerii politici din cadrul acestor instituţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite