Ion Iliescu: PDL vrea comasarea alegerilor pentru concentrarea cumpărării voturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, acuză PDL că vrea comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare pentru a-şi concentra resursele şi mijloacele de cumpărare a voturilor.

Potrivit lui Iliescu, scenariul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare a fost construit de PDL dintr-un calcul practic. "Dincolo de argumentul că ar duce la economii la buget, care este de luat în seamă, obiectivul real al PDL este concentrarea eforturilor, resurselor de influenţare a voturilor, iar ceea ce ce s-a întâmplat la Neamţ este un argument. Comasarea alegerilor este bună pentru PDL pentru că poate să îşi concentreze mijloacele şi resursele de alterare a votului", a susţinut liderul de onoare al social-democraţilor.
Un alt argument care stă, după părerea lui Iliescu, în spatele ideii de comasare a alegerilor este cointeresarea şi mobilizarea primarilor.
"Printr-o singură campanie mobilizezi şi primarii, şi s-a văzut că ei au un rol determinant în câştigarea sau pierderea alegerilor. Totodată, având o singură campanie, şi mijloacele de influenţare şi cumpărare a voturilor devin mult mai eficiente. Calculul făcut de cei de la PDL, care sunt disperaţi, este cum să îşi menţină puterea şi poziţiile. Ei caută acum toate tertipurile pentru a se menţine la putere", a spus Iliescu.
El a opinat că există un revers al medaliei pentru PDL: "Ei nu iau în seamă că mai există şi alţii în lupta electorală. Şi ceilalţi se pot mobiliza mai bine, îşi pot concentra activul de partid şi pot fi mai combativi şi mai convingători pentru a răsturna actuala putere".
Iliescu a afirmat că USL este obligată la negocieri pentru sistemul de vot şi calendarul electoral, mai ales dacă între partidele din coaliţia guvernamentală există divergenţe asupra acestor subiecte.
Preşedintele de onoare al PSD a apreciat că este oportună şi discuţia legată de revenirea la sistemul de vot pe liste, mai ales dacă alegerile au loc simultan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite