Iliescu: "Nu vă faceţi griji, până în primăvară nici o moţiune nu va trece"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu
Ion Iliescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a apreciat sămbătă că, după terminarea mandatului lui Traian Băsescu la şefia statului, preşedintele ţării ar trebui ales de către Parlament.

Ion Iliescu a fost prezent la o emisiune a postului Pro TV, unde a afirmat că declaraţia făcută de Traian Băsescu potrivit căreia prima Constituţie după 1990 a fost "după chipul şi asemănarea" liderului PSD a constituit "o apreciere făcută cu uşurinţă".

"Aş putea să-i replic în acelaşi fel. Ce ar fi dacă ar fi după chipul lui Băsescu această Constituţie? În orice caz, experimentul lui Băsescu cred că va duce probabil la o modificare pe care o susţineau cândva liberalii, anume ca preşedintele să fie ales de Parlament", a spus fostul preşedinte.

Iliescu a apreciat că climatul politic s-a deteriorat în ultimii ani, în lipsa dialogului politic.

"Nu mai avem dialog politic şi vinovat este Traian Băsescu", a afirmat Ion Iliescu.

Întrebat despre motivele realegerii lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte, fostul şef al statului a spus: "Asta este marea enigmă şi arată nivelul la care se află societatea românească... Am ajuns la expresii primitive de cumpărare de vot".

În legătură cu afirmaţiile liderului PSD, Victor Ponta, care a  spus că Traian Băsescu este Dracul, Ion Iliescu a apreciat că şeful social-democraţilor "se lasă antrenat de limbajul domnului Băsescu", adăugând că i-a atras  atenţia în mod public şi privat.

"Băsescu îi face de stânga pe toţi cei care nu sunt de acord cu el şi a adoptat un limbaj de mahala... Ponta pierde prin însuşirea limbajului lui Băsescu", a spus Iliescu, adăugând că în privinţa suspendării şefului statului nu i-ar sfătui pe liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, să iniţieze acest lucru, deşi un referendum ar avea succes.

"Un referendum pentru demiterea lui Băsescu ar avea succes acum, dacă nu respectă Constituţia, iar populaţia este profund nemulţumită", a precizat preşedintele de onoare al PSD.

Ion Iliescu a spus, referitor la legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, că nu Fondul Monetar Internaţional trebuie să dicteze politica economică, iar legile cerute de FMI trebuie elaborate de legislativ.

"Nu vă faceţi griji, până în primăvară nici o moţiune nu va trece", a precizat fostul şef al statului, întrebat despre soarta ultimelor moţiuni de cenzură depuse de Opoziţie pe legile salarizării.

Despre alegerile prezidenţiale din 2014, preşedintele de onoare al PSD a opinat că este prea devreme pentru a se vorbi despre viitorii candidaţi.

"Este prea devreme ca să spun cine va fi următorul preşedinte al ţării. Va fi, însă, sper, total diferit de cel de acum. Va respecta constituţia şi libertăţile cetăţeneşti".

Potrivit acestuia, tinerii din politică ar trebui să se conformeze la aceste standarde şi să nu se mai grăbească.

"Nu i-aş recomanda lui Victor Ponta să candideze la Preşedinţie, este prea tânăr", a adăugat Iliescu.

Despre subiectul revoluţiei din decembrie 1989, Ion Iliescu a apreciat ca "o făcătură" noul document care arată că a semnat un decret privind comutarea pedepsei cu moartea a soţilor Ceauşescu.

Ion Iliescu spune că ieşit în stradă în 1989 aşa "cum a venit  toată lumea". "Nu eu am fost inventatorul revoluţiei române", afirmă el.

"Soţia mea mi-a fost criticul cel mai acerb"

La capitolul viaţă de familie, preşedintele de onoare al PSD a apreciat că grupul "Divertis", care are o pastilă săptămânală dedicată soţilor Iliescu, îşi face datoria.

"Divertis îşi face datoria, ca un grup de succes în planul divertismentului, dar viaţa noastră este mult mai simplă. Soţia mea (Nina Iliescu n.r.) mi-a fost criticul cel mai acerb. În iulie, anul viitor, vom avea 60 de ani de căsnicie. Am trecut prin multe în aceşti ani".

În finalul emisiunii, fostul şef al statului a afirmat că este rezervat în a face prognoze cu privire la situaţia României în viitor. "Aceşti 20 de ani au marcat schimbări profunde în societatea românescă. Azi omul, chiar dacă trăieşte prost, nu se mai teme de umbra lui să spune ceea ce gândeşte. Din punct de vedere economic este, însă, tragic ceea ce se întâmplă", a apreciat Ion Iliescu.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite