Iliescu: Includerea în cvorum a românilor din străinătate este aberantă şi nelegală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a scris, miercuri, pe blogul său că doreşte să vadă datele statistice pe care şi-au bazat judecătorii CCR decizia de marţi privind referendumul. Fostul şef de stat consideră că includerea în cvorum a românilor stabiliţi în străinătate e "aberantă, necinstită şi nelegală".

"Încă nu am văzut hotărârea Curţii Constituţionale şi mai ales motivarea ei. Am înteles că aceasta ar fi declarat referendumul privind suspendarea preşedintelui Băsescu nevalabil, întrucât nu s-ar fi îndeplinit cvorumul necesar, adică 50% + 1 prezenţi la vot din totalul cetăţenilor cu drept de vot. Pe ce se bazează această afirmaţie? Care sunt datele statistice privind populaţia României pe care s-a întemeiat această decizie a Curţii Constituţionale?", notează fostul preşedinte al României pe blogul personal.

Acesta susţine că după 1990, când s-a atins un maxim de 23,2 milioane de locuitori, populaţia României este în continuă scădere din cauza sporului natural negativ şi a românilor stabiliţi în alte ţări; peste două milioane de persoane, potrivit lui Iliescu.

Fostul şef de stat atrage atenţia că, deşi nu s-a finalizat procesarea datelor, în urma recensământului din 2011 s-a stabilit că populaţia României este de aproximativ 19 milioane de locuitori. "Dacă din acest total se extrage numărul minorilor (0-18 ani), care reprezintă cca. 4 milioane suflete - rămâne populaţia de peste 18 ani, cu drept de vot - de cca. 15 milioane (celelalte categorii de persoane fără drept de vot - condamnaţi, alienate, etc. - cu o pondere mai puţin importantă)", scrie Iliescu în postarea sa de pe blog.

"Acesta este rezervorul potenţial de votanţi, în România, astăzi. Jumătate din aceştia ar fi 7,5 milioane! La referendum, în ciuda boicotului declarat de susţinătorii domnului Băsescu, au participat 8,4 milioane cetăţeni. De unde rezultă că nu s-ar fi realizat cvorumul de 50%+1 din cei cu drept de vot? Aştept motivarea Curţii Constituţionale, cu datele statistice concrete!", mai scrie Iliescu.

Într-o altă ordine de idei, Iliescu sublinează că "includerea în cvorum a românilor cu domiciliul în alte state este aberantă, necinstită şi nelegală".

"Una este acordarea dreptului de a vota celor ce vor şi cu totul altceva includerea lor în cvorum. Aceasta, aşa cum s-a văzut, influenţează efectele votului asupra celor ce sunt afectaţi direct - adică românii trăitori în ţară. Precum s-a văzut, din cei circa trei milioane de români din străinatate, votează câteva zeci de mii!", conchide Iliescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite