Iliescu: Consider nefundamentată decizia Curții Constituționale. Sper ca Parlamentul să delibereze acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevarul/Ion Iliescu
Foto Adevarul/Ion Iliescu

Ion Iliescu a declarat vineri, pentru NewsIn, că Parlamentul ar trebui să pună niște întrebări în legătură cu temeiul deciziei CCR de a invalida referendumul din 29 iulie, deoarece ignoră o realitate demografică clară.

„Mie mi se pare că în mod sigur va judeca Parlamentul și sigur, sunt niște relații insuficient elucidate din acest punct de vedere în Constituția noastră, dar mie mi se pare că decizia CCR nu se întemeiază pe o realitate demografică. Realitatea este că noi avem o populație, așa cum rezultă din recensământul din 2011, de 19 milioane de locuitori, dacă se extrage din aceasta populația de până în 18 ani, aproape 3,8 milioane, rămân cetățeni cu drept de vot circa 15.2 milioane. La aceștia trebuie să se raporteze rezultatul referendumului, deci cele 8,4 milioane de participanți depășesc 50% plus unu, reprezintă 55%, deci este pe deplin valabil referendumul și consider nefundamentată decizia Curții Constituționale. Dar sper ca Parlamentul să delibereze acest lucru", a declarat Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a mai adăugat că includerea în cvorum a românilor din afara țării este un factor „total difuz“ ce determină ca decizia CCR să fie „total discutabilă“. „Este clar că după anii 2000 a crescut refluxul de emigranți români care au părăsit țara și că situația demografică a țării a fost afectată. Nimeni în lume nu se raportează la cetățenii țării luând în considerare milioanele de emigranți din diferite părți ale lumii, deci cifra aceea este foarte ambiguă, a acorda dreptul de vot la ambasade și la consulate, s-a văzut că asta nu înseamnă niciodată mai mult de o sută și ceva de mii de oameni“, mai spus Iliescu, care aminteşte că la referendum au votat circa 70.000 de oameni şi deci ponderea este total neînsemnată.

Pentru ca Traian Băsescu să revină la Cotroceni, mai sunt de îndeplinit două formalităţi: citirea motivării Curţii în plenul reunit al Parlamentului care are loc, luni, la ora 15, şi publicarea ei în Monitorul Oficial.




Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite