Igaş: Noile criterii de aderare la Spaţiului Schengen nu vizează România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Igaş
Traian Igaş

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că eventuala introducere de noi criterii de funcţionare a Spaţiului Schengen nu vizează aderarea României şi a Bulgariei. El a atras atenţia că că întârzierea aderării are loc "pentru că sunt anumite restanţe pe care colegii bulgari le au".

România nu mai are niciun pas de făcut pentru aderarea la Spaţiul Schengen, a spus Igaş, în cadrul unei conferinţe la Arad, transmite Mediafax.

"Ce era de făcut am făcut deja, aşteptăm ca şi evaluarea care se desfăşoară în aceste zile în Bulgaria să fie una pozitivă şi care să ne permită şi nouă şi Bulgariei să aderăm în 2011 la Spaţiul Schengen. Avem o întârziere la aderare pentru că sunt anumite restanţe pe care colegii bulgari le au privind dotarea tehnică pe frontiera cu Turcia", a explicat ministrul de Interne.

"Dacă se vor introduce criterii noi, se vor referi la posibilitatea de a se retrage calitatea de membru Schengen oricărui stat care a aderat, nu se referă la România şi Bulgaria", a subliniat Traian Igaş.

Pe de altă parte, ministrul de Interne bulgar a precizat că ţara sa a îndeplinit şi ultima condiţie tehnică necesară aderării la Spaţiul Schengen. Este vorba despre deschiderea taberei de refugiaţi de la Liubimeţ, informează Novinite.

România şi Bulgaria ar fi trebuit să adere la Spaţiul Schengen în luna martie 2011, dar neîndeplinirea unor criterii legate de controlul graniţelor şi opoziţia politică a Franţei şi Germaniei au dus la amânarea acestei date.

Experţii UE vor evalua din nou, la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, gradul de pregătire al României şi Bulgariei pentru aderarea la Schengen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite