IMAS: Crin Antonescu, depăşit de Victor Ponta FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD se situează pentru prima oară în ultimele şase luni pe locul întâi în preferinţele alegătorilor, potrivit ultimului sondaj IMAS, comandat de „Adevărul“. Ponta îl depăşeşte cu doar un procent pe Crin Antonescu, care a deţinut primul loc din ianuarie până în iunie.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, are, potrivit sondajului, 26,8% aprecieri pozitive la capitolul „Încredere în politicieni" şi este urmat de liderul PNL, Crin Antonescu, cu 25,9 %. Locul trei este ocupat de un alt liberal, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, cu o cotă de încredere de 17,6%.

Prima parte a clasamentului este completată tot de personalităţi din Opoziţie: Mircea Geoană (PSD) cu 17% şi Teodor Meleşcanu (PNL) cu 14,9%. Poziţiile de la cinci la zece sunt ocupate, cu excepţia lui Corneliu Vadim Tudor, de reprezentanţi ai arcului guvernamental.

Astfel, preşedintele Traian Băsescu şi Theodor Stolojan (PDL) au ambii 11,7%, premierul Emil Boc (PDL) cotat cu 10,9% iar liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor cu 10,6%. Pe ultimul loc se află vicepremierul Marko Bela (UDMR) cu doar 4,6%.

Antonescu, şase luni în faţa lui Ponta

Crin Antonescu şi Victor Ponta au dominat în permanenţă sondajele IMAS, liderul PNL fiind până luna aceasta cu câteva procente peste cel social-democrat. La începutul anului, Antonescu şi Ponta erau creditaţi cu 27,9 %, respectiv 25,2% pentru ca în februarie, momentul fortmării USL, cei doi lideri să ajungă la 31,2%, respectiv 29,4%. Preşedinţii USL au „căzut" apoi, braţ la braţ, în lunile martie şi aprilie, în care agenda publică a fost dominată de Putere, iar Opoziţia nu prezentase încă o alternativă.

Crin Antonescu a coborât la 25% în martie crescând cu doar 0,6 procente în aprilie, în timp ce Victor Ponta avea doar 22,5% în martie şi 23,2% în aprilie. În mai însă, pe fondul bătăliei interne din PDL premergătoare congresului pentru alegerea noii conduceri a democrat-liberalilor, atât Antonescu cât şi Ponta au înregistrat o creştere, revenind la cote aproape egale cu cele din februarie. În iunie a urmat o uşoară scădere: de la 31,2% la 27,2% pentru Crin Antonescu şi de la 28,2 % la 23,2% pentru Victor Ponta.

image

Luna iulie este prima în care cei doi lideri înregistrează mişcări diferite: Crin Antonescu scade din nou, de la 27,2% la 25,9% în timp ce Victor Ponta creşte de la 23,2% la 26,8%.

Evenimentul care a avut rolul de a-i opri „căderea" liderului PSD pare să fie debarcarea din fruntea PSD Bucureşti a lui Marian Vanghelie, sondajul fiind realizat la o săptămână după ce acesta a fost pus pe tuşă de Ponta. 



Băsescu l-a bătut lunar pe Boc

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc s-au situat de la începutul anului pe ultimele locuri în sondajele realizate de IMAS. Băsescu a început anul cu 11,5%, iar prim-ministrul cu 8,3%. În februarie şeful statului ajunsese la 10,8% şi Emil Boc la 8,6%. O lună mai târziu Traian Băsescu avea 9,6%, iar premierul Emil Boc cu 0,6% procente mai puţin pentru ca în aprilie cei doi să ajungă la procentele din februarie.

Luna mai, cea a Congresului PDL, i-a adus lui Traian Băsescu o creşte până la 12,4%, iar lui Boc o scădere până la 8,3%. Procent pe care premierul şi l-a păstrat în iunie, în timp ce preşedintele Traian Băsescu a scăzut la 10,6%. În iulie, Băsescu şi Boc cresc din nou, primul ajungând la 11,7%, iar celălat la 10,9%.

Partidul lui Diaconescu, aproape de 10%

Sondajul IMAS mai arată că intenţia de vot în privinţa PSD este de 33,7%, iar în privinţa PNL de 21,7%. PDL se situează la 14,5%, iar Partidul Poporului, deşi neînregistrat la tribunal, ar obţine 9,7 % din voturi, adică la o diferenţă de doar 4,8 procente de democrat-liberali. Ar mai trece pragul parlamentar UDMR cu 6% şi PRM la limită, cu 5,1%.

PSD înregistrează în această lună scorul cel mai ridicat de la începutul anului, după ce în februarie avea 32,5% în aprilie a scăzut până la 25,2%, iar de atunci a crescut de la lună la lună. În schimb, PNL a crescut în primele trei luni atingând un maximum de 27,8% în martie, de atunci scăzând în fiecare lună. PDL a avut oscilaţii minore de la o lună la alta, atingând un vârf de 17,9% în luna martie şi un minimum de 14,5 % luna aceasta.

 Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, se arată însă optimist în privinţa PDL. „PDL nu stă foarte rău (în sondaje - n.r.) . Să ai 20% - au fost la 15% în toamna anului trecut - să recuperezi cinci procente în condiţiile în care economia nu şi-a revenit atât de mult, e ceva, e o performanţă", a declarat Lăzăroiu, în calitate de sociolog, la Realitatea TV.

image

Click pe imagini pentru a vedea rezultate sondajului IMAS


Direcţia în care se îndreaptă România

image

Satisfacţia faţă de situaţia economică a României

image


Preferinţe de economisire

image

Încrederea în personalităţile publice (aprecieri pozitive)

image

Încrederea în principalele instituţii

image


Satisfacţia faţă de nivelul de trai

image


Opţiuni de vot la alegerile parlamentare

image


Situaţia economică faţă de acum un an

image

Click pe imagini pentru a vedea rezultate sondajului IMAS

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite