Examen final pentru Guvernul Boc II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examen final pentru Guvernul Boc II
Examen final pentru Guvernul Boc II

Curtea Constituţională a respins sesizarea PDL, invocând lipsa de competenţă. Votul de astăzi pe marginea moţiunii de cenzură va fi testul decisiv pentru Guvernul Boc II. PNL, PSD şi UDMR ar avea suficiente voturi pentru a dărâma Executivul.

Moţiunea va stabili soarta Executivului, în ciuda încercării PDL de a opri demersul Opoziţiei. Curtea Constituţională (CC) a respins ieri sesizarea democrat-liberalilor, arătând că nu are atribuţii de a verifica constituţionalitatea moţiunilor de cenzură.

Verdictul Curţii a generat un val de bucurie în tabăra iniţiatorilor, care, convinşi de izbânda acţiunii lor, au trecut imediat la calcule post-moţiune, pentru constituirea altei majorităţi. Social-democraţii au anunţat că vor vota în unanimitate moţiunea şi vor discuta cu liberalii constituirea unui Guvern de specialişti. Liderul PNL Crin Antonescu a venit însă cu asigurări că negocierea guvernului tehnocrat cu social-democraţii, în fruntea căruia îl vor pe Klaus Johannis, primarul Sibiului, nu înseamnă o alianţă cu PSD.

PNL şi PSD fac din nou apel la Curte

Pe lângă calculele legate de constituirea majorităţii, liberalii au pregătit şi altă strategie, în cazul în care moţiunea trece -vor sesiza Curtea Constituţională dacă preşedintele Traian Băsescu va refuza să desemneze premierul susţinut de o nouă majoritate parlamentară. Apel la Curte au anunţat că vor face şi social-democraţii. Mircea Geoană va sesiza Curtea Constituţională cu privire la decretele semnate de şeful statului, prin care au fost numiţi în funcţia de miniştri interimari reprezentanţii PDL.

Oferte şi negocieri

Verdictul Curţii, care a făcut ca moţiunea să-şi urmeze cursul în Legislativ, nu le-a spulberat însă democrat-liberalilor speranţele ca moţiunea să nu fie votată. Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a arătat că democrat-liberalii sunt optimişti că moţiunea va fi respinsă şi se bazează pe parlamentari „responsabili” ai PSD şi UDMR. De altfel, ziua de ieri a fost marcată de negocieri febrile, reprezentanţii PDL urmârind să atragă cât mai mulţi parlamentari pentru a sprijini Guvernul.

Potrivit unor surse politice, calculele PDL se bazează pe sprijinul a aproximativ 60 de parlamentari. În afară de susţinerea UDMR, PDL mai contează şi pe votul unor parlamentari PNL şi PSD. În plus, democraţii au fost acuzaţi că încearcă “să cumpere” parlamentari.Deputatul PNL Florin Ţurcanu a susţinut că reprezentanţi ai PDL Botoşani i-ar fi oferit 10.000 de euro pentru a nu fi prezent la votul moţiunii, dar că a refuzat.

În tot acest spectacol politic, poziţia UDMR a rămas până ieri incertă. Deşi preşedintele UDMR Marko Bela declara recent că UDMR nu doreşte să intre la guvernare înainte de alegeri, preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat ieri că nu poate anticipa dacă formaţiunea va vota în favoarea moţiunii.

Avantaj fragil pentru Opoziţie  


PSD, PNL şi UDMR  au împreună 278 de voturi, cu 42 mai mult decât e necesar pentru ca moţiunea să fie adoptată. În cazul în care 20 de parlamentari social-democraţi nu ar vota deloc sau ar vota contra, atunci surplusul se reduce la 22 de voturi. Dacă, potrivit scenariului ultimelor ore, jumătate din senatorii şi deputaţii UDMR, adică 15, ar vota împotriva moţiunii, atunci Opoziţia ar mai rămâne cu un avantaj fragil de doar şapte voturi.

image

PSD va vota moţiunea, nu avem suspiciuni că parlamentarii noştri ar vota împotrivă!

image



Victor Ponta, vicepreşedinte PSD

image

Nu pot anticipa dacă UDMR va vota moţiunea, importantă este stabilitatea politică.

image



Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UDMR

image

Absenţa sau votul împotriva moţiunii de cenzură se va sancţiona cu excluderea din partid. Vom vota la vedere!

image



Crin Antonescu,preşedintele PNL

image

Noi am interpretat că moţiunea nu e constituţională. Curtea a decis. Mergem la moţiune, ne susţinem punctul de vedere şi votăm!

image



Mircea Toader ,secretar executiv al PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite