Dacă ICR trece sub patronatul Senatului, Patapievici va demisiona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Cultural Român riscă să piardă legăturile cu marile organizaţii şi instituţii din întreaga lume, dacă Hotărârea de Urgență dată de Guvern va fi pusă în aplicare. Este un semnal de alarmă tras de mii de oameni de cultură din mai multe ţări. Horia Roman Patapievici va demisiona de la șefia ICR dacă Hotărârea Guvernului va fi declarată constituțională, informează Digi 24.

Prezent în emisiunea „24 într-o oră", moderată de Luca Niculescu, la Digi 24, Horia Roman Patapievici a povestit cum a aflat vestea că Institutul va trece în subordinea Senatului.

„Instituția parteneră, Ministerul Afacerilor Externe, nu ne-a suflat o vorbă. Din punct de vedere instituțional, a fost o lovitură pe la spate. S-a produs o schimbare radicală în România și aceasta este o schimbare de putere cu alte intenții decât cele dinainte. Guvernul are o strategie tenace de aducere sub aceeași comandă a tuturor entităților autonome", a spus Horia Roman Patapievici.

Decizia Guvernului a stârnit un val de susținere față de ICR. Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă, sute de organizaţii culturale din toată lumea protestează, iar ziarele din Europa şi Statele Unite consideră hotărârea o eroare majoră.

New York Times este ultima publicaţie care s-a alăturat susţinătorilor Institutului Cultural Român. A publicat un articol în care spune că Institutul Cultural Român a devenit o forță culturală internațională în ultimii cinci ani, iar acum riscă să piardă din prestigiu.
Huffington Post scrie că Institutul Cultural Român a ridicat imaginea României:

„Acum 10 ani România era cunoscută doar pentru Nadia Comăneci, vampiri şi orfani infectaţi cu HIV", a scris ziarul.

Reacții au venit și din partea muzeului MoMA, considerat cel mai important muzeu de artă modernă din lume.

Fritzie Brown, directoarea organizaţiei CEC Artslink din New York a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta prin care se întreabă de ce ar schimba cineva un sistem care funcţionează bine.

Scrisori de susţinere au semnat și oameni de cultură din Franța, ca istoricul Alain Besançon, unul dintre cei mai cunoscuţi specialiști in istoria rusa si sovietica, poetul și filosoful Michel Deguy, care a primit Marele Premiu pentru Poezie al Academiei Franceze.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite